Във ВСУ откриват Център за учебно-тренировъчни фирми

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
07:15 / 09.04.2013
912
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Център за учебно-тренировъчни фирми (УТФ) ще бъде открит във ВСУ днес в 10 часа в зала 413. Лентата ще бъде прерязана лично от президента на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова в присъствието на представители на бизнес, държавни и неправителствени организации и студенти. Инициативата е част от стратегията на университета, насочена към създаването на конвертируем академичен продукт, обвързване на обучението с потребностите на практиката и надграждане на теоретичните знания на студентите с реални практически умения.

В отговор на тези приоритети, университетът работи в рамките на Академия "Знание и иновации" съвместно с Института по предприемачество "Ковънтри", Англия и с ГРИД институт, Германия.

Засиленият интерес на студентите на Варненския свободен университет към практически ориентирани задачи и казуси ежегодно намира израз във включването им, както в национални стажантски програми, така и в международни стажове и практики в Германия, Италия, Англия, Турция, Гърция.

Включването на ВСУ в проекта на неправителствената организация Джуниър Ачийвмънт "Учебна компания за студенти" през учебната 2011/2012 година с учебно-тренировъчна фирма - "Бо-той" за производство на интерактивни детски играчки, възпроизвеждащи гласа на родителя, е първата стъпка към изграждането на студентски фирми с образователна цел в университета.

През учебната 2012/2013 година по този проект във Варненския свободен университет работят 9 студентски компании с разнороден предмет на дейност - социално предприемачество, предлагане на туристически услуги, алтернативен транспорт, производство на зелена енергия, екологични инициативи и производства. В тях участват над 55 студенти.

В рамките на кампанията на "Джуниър Ачийвмънт" - "Учебна компания за студенти", участниците в учебно-тренировъчните фирми преминават в безопасна учебна среда, под наблюдението на сертифициран преподавател, през бизнес циклите по регистриране и създаване на фирма, генериране на бизнес идея, проучване, анализ и оценка на рентабилността на бизнеса, бизнес планиране и развитие на организационни, маркетингови, производствени и логистични стратегии, реален производствен процес, счетоводна отчетност, позициониране на пазара, продажби и отчитане на печалби или загуби.

Целта е студентите да развиват предприемачески нагласи и умения, както и да посрещат бизнес предизвикателства в реална среда.

Идеята на центъра за учебно-тренировъчни фирми във Варненския свободен университет е да се превърне в постоянно действаща структура, която подпомага студентското предприемачество и търси реална подкрепа от страна на бизнеса за студентските проекти и бизнес идеи. Той ще е ядрото на предприемаческата студентска мисъл в университета и основа на бъдещи студентски бизнес и социални предприемачески инициативи.

Центърът се ръководи от доц. Миглена Тмелкова - сертифициран от "Джуниър Ачийвмънт" преподавател и единственият лицензиран обучител в България по методиката Грид на Грид института в Германия.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).