И допълниха, че се надяват поредицата от кулинарни демонстрации в морската ни столица, да се превърнат в място за създаване на нови контакти, на нови приятелства и възможности. Да помогнат за интегрирането на хората, дошли в България, във Варна, с надежда, че ще намерят по-добър и достоен живот, от този, който са имали.
По време на първото кулинарно ателие гостите дегустираха различни арабски ястия, приготвени от майсторите Наим Апрауас и Мохамад Ел Хаж, които живеят във Варна и са намерили своето място в обществото с работа и кулинарен майсторлък. Майстор Мохамад Ел Хаж е познат на варенци от "Veggi Fresh" на ул. "Генерал Колев" - 10, а Наим Апрауас се слави със сладкишите, които произвежда в цеха си. Участниците в ателието опитаха фалафел-кюфтенцата от нахут, узи - ястие от месо, ориз и грах запечени в тънка кора, традиционното табуле, нахут, лабне, мутабъл и др. Майсторите показаха и традиционни десерти - грис и баклава с крем.
Историята на арабската кухня, която днес е добре позната по света, представи шеф Крис, съосновател на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт - Варна. В него студенти от над 40 страни придобиват отлично образование в областите: бизнес, маркетинг, информационни технологии, компютърни науки, туризъм, хотелски мениджмънт и кулинарни изкуства.
Специален гост на събитието беше и Н. Пр. Лино Бианко,посланик на Малта в България и Румъния.
Кулинарните ателиета ще продължат и през следващите месеци, обещаха организаторите от Фондация "Обществен дарителски фонд". Участниците в тях ще могат сами да приготвят традиционни ястия от арабската кухня, под вещото ръководство на майстори, представители на съответната общност.
Кулинарните ателиета се реализират в рамките на проект 04/17-ECA-70, финансиран от Global Fund for Community Foundations.