Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна демонстрираха супермодерна система за управление на трафика
Автор: Екип Varna24.bg 17:01 / 07.11.2012Коментари (3)908
© Varna24.bg
Супермодерна система за управление на трафика беше демонстрирана днес във Варна. Тя е на американска фирма и вече работи успешно в 28 000 града в света. За демонстрациите във Варна бяха монтирани GPS-и на 3 светофарни уредби, 3 автобуса и на 1 линейка, съобщи председателят на транспортната комисия към ОбС Иван Луков. Днес по маршрута на автобусна линия №2 беше изпробван механизмът за работа. Доказано е, че гарантира 19% икономии на обществените превози, тъй като осигурява "зелена улица" за градския транспорт и автомобилите със специално предназначение, обясни още Луков. Дали тази система ще бъде монтирана във Варна обаче, зависи от много фактори. За да има градът подобна придобивка, са необходими 50 милиона евро.

Според експерти Варна е единствена в България, в която в момента работи система за автоматизиране на трафика. Тя не е последният вик на технологиите, но друга такава у нас няма. Иначе в морската столица още през 1986 г. е изградена автоматизирана система за управление на трафика, която се обновява с годините.

Специалистите поясниха, че тя в момента работи по "заявки" на определени автомобили на специален режим и автобуси от градския транспорт. Шофьорите имат възможност да подадат сигнал и след бързо преценяване на ситуацията хора от екипа могат да подсигурят "зелена улица". Във Варна отдавна имало готовност за изграждане на интегриран градски транспорт. Дали обаче демонстрираната американска система ще бъде одобрена, не се знае. Тепърва предстояло да бъде обявен конкурс и да бъдат проучени и други оферти. А за действащата в момента система във Варна имало много високи оценки.

Един от основните проблеми с трафика в морската столица в момента били т. нар. легнали полицаи. И то не точно те, а прекалено многото поставени подобни съоръжения по варненските улици, твърдят експерти. Заради тях в момента процесът на управление на трафика в града бил почти невъзможен. Не било нормално по основните транспортни комуникации в града да има подобни съоръжения. Специалистите споделиха, че в развитите европейски държави и на много други места по света около пешеходните пътеки има монтирани камери за видеонаблюдение и шофьорите, които не спират или минават през тях с висока скорост, отнасят солени глоби. Без да има нужди от "гърбици". Те обърнаха внимание на факта, че наистина има загинали хора, блъснати именно на пешеходни пътеки, но всеки ден във Варна линейки водят до десетина души в критично състояние, на които всяка изгубена минута може да им коства живота. А всяко едно забавяне за преминаване през "легнал полицай", може да е фатално. Освен това след поставянето на такъв вид съоръжения по околовръстния път движението там е станало ужасно бавно, което прехвърлило трафика към централната част на града.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.11.2012 г.
0
 
 
В статията пише, че в момента работи само по "заявки". В такъв случай системата за която са платени маса пари не работи по предназначение, за да регулира трафика в пиковите моменти. Времената на светофарите така са поставени, че в пиковете моменти задръстват трафика. Трябва някой да оперира системата така, че да се улеснява движението в града, а не да се затруднява.
Aнонимен
на 08.11.2012 г.
0
 
 
преди са правели подлези сега пешеходни пътеки с по една гърбица и хората да се оправят помежду си
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Процедурата за избор на нов главен прокурор
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: