© | | Няма нито една заявка от фирма производител от Варна и областта да прави сирене, кисело мляко или млечни продукти по новите стандарти. Това съобщиха от Регионалната дирекция по ветеринарно-медицински контрол, която издава разрешителните за подобно производство. Според внесените от НВМС проекти за българските стандарти "българско бяло сирене" и "кашкавал" те се произвеждат от сурово краве, овче, козе, биволско мляко или смесено мляко, които отговарят на европейските изисквания, от закваска за сирене със съответните бактерии, калциев хлорид, мая за сирене, лимонена киселина, сол и вода. В проектите е записано, че продуктите трябва да имат период на зреене 45 дни, когато са произведени от краве мляко, и 60 дни, когато са от овче, козе, биволско и смесено мляко. Не се допускат консерванти, синтетични подсладители и оцветители, синтетични и натурално-идентични аромати, стабилизиращи и емулгиращи вещества и др. "Българското кисело мляко" трябва да се съхранява при хладилни условия при температура от 2 до 6 градуса и срокът му на годност е до 14 дни.Мониторинг на всеки етап от производството гонел фирмите
При производството на продуктите ще се осъществява контрол върху входящите дневници на суровините, опаковките и спомагателните материали.Именно това е причината да няма толкова голям наплив от варненски фирми да произвеждат новите млечни продукти. Технологичният процес ще се контролира чрез наблюдение и измерване в производствената лаборатория на технологичните параметри за осигуряване на качеството и безопасността на готовия продукт. Периодично готовият продукт ще се изследва в независима акредитирана лаборатория по заложените в технологичната документация показатели за безопасността на продукта и съответствието с изискванията на стандарта.
Източник: в. "Черно Море" |