Във Варна няма зеленчуци от Испания, но има от Румъния и Гърция

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:46 / 03.06.2011
557
Във Варна днес приключват проверките на вносните зеленчуци за наличие на болестотворна бактерия. Това съобщи д-р Живка Манева - директор на Областна дирекция по безопасност на храните/ОДБХ/.

Масираната проверка в страната стартира в края на миналата седмица след случаите на заразени хора в Северна Германия, след консумация на пресни зеленчуци. Целта е да се установи дали заразен зарзават е достигнал и до България, тъй като рисковете при консумацията на подобни зеленчуци са големи.

Проверени са големите хранителни вериги, пазари и тържища както във Варна, така и в цялата област. Пресни зеленчуци с произход Европейския съюз във Варна се внасят от Румъния и Гърция, посочи шефът на Областната дирекция по безопасност на храните.

През последните дни във Варна са взети две проби - от домати и салата "Айсберг". Анализът се прави в лабораторията на ОДБХ. Резултатите ще бъдат готови до края на деня. След обобщаването им на национално ниво ще бъдат обявени, обясни д-р Манева.

В понеделник от Агенцията по безопасност на храните обявиха, че всички взети проби са с отрицателен резултат за наличие на бактерията ешерихия коли. Няма информация у нас да е доставян зарзават от заразената испанска партида. България, както и останалите страни-членки на Европейския съюз ще искат компенсации за загубите на производителите на краставици. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Въпросът с компенсациите ще бъде обсъден на 17 юни на извънреден съвет на министрите на земеделието на ЕС в Люксембург.

Междувременно Европейската комисия "оневини" испанските краставици, смятани досега за виновник за заразата. Източникът на опасната бактерия засега не е установен, но почти всички случаи на зараза са свързани със Северна Германия.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).