Във Варна отбелязваме световния ден на влажните зони - 2 февруари

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:44 / 01.02.2010
930
По повод отбелязването на Световния ден на влажните зони - 2 февруари, РИОСВ-Варна организира на 2 февруари от 13.30 часа в сградата на ОУ "Захари Стоянов" открит урок на тема "Опазване на дивата флора и фауна във влажните зони". В него експерти от РИОСВ-Варна ще запознаят второкласници със значението на влажните зони и тяхната роля за запазване на екологичното развновесие. За децата са предвидени още забавни игри и викторина с награди.

Световният ден на влажните зони се чества от 1997 година. На 2 февруари 1971 в иранския град Рамсар е подписана Конвенция за опазване на влажните зони с международно значение и по специално като местообитание на водолюбиви птици, наречена Рамсарска Конвенция. В България Рамсарската конвенция влиза в сила на 24 януари 1976 година. Тя е осмата страна подписала конвенцията. Според последни данни, представени на официалната страница на Рамсарската конвенция - www.ramsar.org, към 28 януари 2010 година 159 държави са подписали текста на документа.

До този момент влажните зони с международно значение, включени в Рамсарската Конвенция, са с площ 185,156,612 хектара.

Първоначално конвенцията регламентира опазването и разумното ползване на влажните зони като местообитание на водолюбиви птици, но в последствие разширява своя обхват. В сегашния си вид тя определя необходимите мерки за опазване на този тип природни екосистеми и разумно използване на техните територии и ресурси.

Национални приоритети за всяка страна, подписала конвенцията, са опазване и популяризиране на влажните зони, които предоставят уникални условия за живот на множество растителни и животински видове.

На територията, контролирана от РИОСВ-Варна по-значими влажни зони са: Резерват Камчия, подържан резерват Балтата, местността "Болата", която е част от резерват Калиакра, защитени местности "Шабленско езеро" и "Дуранкулашко езеро", Варненско-Белославският езерен комплекс, Шабленската и Балчишката тузла и езерото Тауклиман.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).