Във Варна откриха паметник на Шарл Азнавур

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
17:01 / 30.05.2022
1997
Паметник, посветен на Шарл Азнавур - кралят на френския шансон, артист, филантроп и писател, бе открит днес във Варна. На събитието присъстваха кметът Иван Портних, Н. Пр. Армен Едигарян - посланик на Република Армения в България, Ива Дикова - аташе към посолството на Франция, архиерей Татев Агопян - архиерей на Арменската църква в България и Румъния, Левон Хампарцумян - почетен член на борда на Общоарменския благотворителен съюз "Парекордзаган“, представители на правителството, областната управа, на арменската общност, районни кметове, народни представители, граждани.

Композицията е дело на скулптора Красимир Ангелов. Организатори на събитието са фондация "Азнавур“ и Общоарменският благотворителен съюз "Парекордзаган“ - Варна.

"На космополитна и бохемска Варна й отива да има паметник на големия Азнавур. Фактът, че днес на пл. "Съединение“ сме се събрали представители на толкова много общности, е доказателство за обединяващата сила на неговото творчество. Като франкофон, това събитие за мен е вълнуващо и съм благодарен на всички, които са съпричастни към изграждането на паметника, който обогатява по свой начин градската среда във Варна“, каза при откриването кметът Иван Портних.

Дни по-рано в галерия "Графити“ бе открита и съпътстващата фотоизложба, събрала съкровени моменти от личния и професионален живот на Маестрото. Кадрите за нея са предоставени от личния архив на семейство Азнавур и Фондация "Азнавур“. Шарл Азнавур има 200 милиона продадени албума, 1400 песни, 90 филма, 294 албума, хиляди концерти в над 90 държави и лайв пърформанси на 9 езика. Той е първият френско-арменски изпълнител със звезда на Алеята на славата в Холивуд. Неговата "She" е включена в саундтрака на блокбъстъра "Notting Hill", а хитовете "La Mamma", "La Bohème", "Paris Au Mois D'aout", "Tous les visages de l'amour", "Et Moi Dans Mon Coin" и много други звучат по цял свят.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Само 22% от офис площите са разположени в центъра на Варна – вижт...
РЗИ Варна алармира: Нови случаи на коклюш  иморбили в града
С малко, но парното за варнеци поевтинява
От утре Варна и областта ще са с нова цена на тока – новината е д...
Джулая морнинг: Хиляди българи идват на морето, за да посрещнат и...
Плажът на Калиакра попада в престижна световна класация


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).