Според идеята във варненските ресторанти трябва да се въведе ред за предлагане на кулинарни специалитети от екопродукти. Те ще бъдат произвеждани от земеделски стопани в региона, които ще получат специални сертификати за участие в проекта. Така туризмът щял да подпомогне развитието и на други отрасли на икономиката в областта.
Зелената звезда ще бъде отличителният символ на участващите в проекта ресторанти. Експериментът вероятно ще се приложи през следващия летен сезон, когато ще са готови и условията, при които знакът може да бъде получен от дадено заведение за обществено хранене.
Според кмета Портних, конкретните критерии за участие на ресторантьори и производители на биохрани ще бъдат внимателно подготвени, за да няма недоверие от страна на потребителите.
Очаква се условията да бъдат изработени съвместно от общината и браншовите организации в туризма.
Пред зам.-министър Ботев варненският кмет обяви, че градът ще утвърждава туризма като основа на икономиката в региона. Според него трябва да се инвестира в инфраструктурата, за да се посрещне увеличеният поток от туристи.
От своя страна новият заместник-министър на икономиката обяви, че ще има възможност Варна да привлича чуждестранни туристи от третата възраст по проекти за трансгранично здравеопазване, които се финансират от здравните и пенсионните фондове на държавите от Европейския съюз. Според Ботев балнеотуризмът може да превърне Варна от сезонна в целогодишна туристическа дестинация.
Източник: в. "24 часа"