Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна почитат с паметник легендарна жена, първата акушерка в града и първата жена-воден спасител в България
Автор: Екип Varna24.bg 15:46 / 21.10.2024Коментари (0)654
©
Бюст-паметник на Христина Хранова, революционерка, първата дипломирана акушерка във Варна и първата жена-воден спасител в България, да бъде издигнат в морската столица. Това гласува на днешното си заседание комисията по култура и духовно развитие към Общински съвет – Варна. 

Монументът ще бъде поставен в Алеята на Възраждането в Морската градина, а негов автор е известният варненски скулптор Живко Дончев.

Инициатор за издигането на паметника е Милка Кайкова – общественик и златен медалист на Български червен кръст – Варна, подкрепена от БЧК и други организации. Финансирането е осигурено от общинския бюджет чрез Програмата за поставяне на паметници и скулптури на Община Варна.

След одобрението на предложението от Общински съвет – Варна предстои окончателното съгласуване на проекта с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство.

Христина Хранова е оставила дълбока следа в родната история. Само на 18-годишна възраст, по заръка на Левски, тя става куриер на Софийския революционен комитет. По време на Освободителната война тя е в Шипченския отряд и участва в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора. След Освобождението Христина Хранова става първата дипломирана практикуваща акушерка във Варна, а по-късно – първата жена-воден спасител в България. Благодарение на нея на бял свят идват 3 462 деца и са спасени от удавяне 54 души. Христина Хранова участва и като доброволка в Сръбско-българската и Междусъюзническите войни.

Името на друг голям българин също беше във фокуса на днешното заседание на ПК "Култура и духовно развитие“. Става дума за Добри Динев – легендарен български плувец, носител на шест рекорда, включени в Книгата на Гинес. Съветниците гласуваха  улица в местността Малка чайка, район Аспарухово, да носи името на известния в цял свят с маратонските си плувания варненец.

Динев остава в историята и с проявения героизъм през 1978 г., когато се обръща понтонният мост в Белослав и 65 души загиват. Тогава той спасява от студените води на езерото 43 души, за което е удостоен с орден "За гражданска заслуга и доблест“. Динев, починал през 2015 г. в Монреал, е почетен гражданин на Варна.

Съветниците решиха също две улици в с. Звездица да се казват "Лора“ и "Плеяди“, с което се продължава политиката на селото за именуване на улици на звезди и съзвездия.

На днешното заседание съветниците от комисията дадоха също съгласието си да се отпуснат средства за закупуване на гориво за Театрално-музикален продуцентски център и Държавен куклен театър за отоплителен сезон 2024/2025 г. За нормалната работа в сградите на ТМПЦ са необходими 120 000 литра дизелово гориво, а на Кукления театър – почти 21 500 литра.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Политически сътресения в Молдова
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: