Във Варна се проведе важна среща на главните сержанти на командвания на НАТО

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
21:04 / 02.10.2024
636
"Високо оценяваме ролята на сержанта и старшината във Въоръжените сили и конкретно във Военноморските сили - пазители на добрите традиции и на бойния дух на формированията". Това заяви заместник-командирът на Военноморските сили ВМС флотилен адмирал Ваньо Мусински днес  при откриването на втората годишна среща на главните сержанти на командвания на НАТО и главните сержанти от Югоизточния фланг на Алианса. Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" и Военноморска база - Варна са домакини на инициативата.

Флотилен адмирал Мусински подчерта, че живеем във века на технологиите – 21-ви век, и към традиционната роля на сержантите и старшините по осигуряване на реда и работата с войнишкия състав е добавено и използването на високотехнологични режими и оборудвания. "Обсъждането на различни теми и проблеми ще доведе до единомислие, което ще ви позволи в бъдеще да работите заедно като съюзници. Различията във вас пък ще генерират нови идеи, които ще обмените. Ще имате възможност да сравните нивото на подготовка и вижданията си както във видовете Въоръжени сили, така и в отделните държави. Затова тези срещи са толкова важни", заключи заместник-командирът на ВМС.

"Оценяваме високо възможността да организираме и проведем в България втората годишна среща на главните сержанти на командвания и армии на наши съюзници в НАТО. Бойните действия в Украйна ясно показват належащата необходимост от преосмисляне и повишаване на ролята и лидерските качества на сержантите и старшините на различни нива, и особено на тези на по-ниските ръководни длъжности", заяви главният сержант на Българската армия старшина Калин Крумов. Той отбеляза, че живеем във времена, в които мирът и стабилността в Европа не трябва да се приемат за даденост. "Центърът на тежестта по отношение на сигурността се премести на изток, в Черноморския регион и се превърна в ключова зона от стратегическо значение за конкуренция и демонстрации на военни способности на Източния фланг на НАТО", подчерта старшина Крумов.

Той посочи, че продължаваме да се адаптираме, за да намерим най-подходящ начин за подобряване на подготовката и обучението на нашите сержанти и старшини, за да бъдат те способни да поемат управлението на малки подразделения в непозната и отдалечена среда. Това е свързано с необходимостта от актуализирането на основни регламентиращи документи за подготовката и кариерното развитие на нашия сержантски и старшински състав. "Сред целите за повеждането на конференцията са затвърждаването на създадените работни взаимоотношения между главните сержанти на армии и видове въоръжени сили на оперативно и стратегическо ниво, както и обединяването на усилията за повишаване на оперативната съвместимост и готовността на сержантския състав в контекста на динамичната и променяща се среда за сигурност", допълни старшина Крумов.

Той изказа специална благодарност на главния сержант на Обединеното командване на НАТО по операциите Кевин Матърс за оказаното съдействие при организацията на мероприятието.

В събитието тази година вземат участие 35 главни сержанти, флагмански старшини от българската армия и директорите на професионалните сержантски и старшински колежи, главни сержанти на командвания и щабове на НАТО и на армии от Югоизточния фланг на Алианса. Програмата на форума включва запознаване и представяне на корабния състав на Военноморска база - Варна, посещение в учебната база на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" и във Военноморския координационен елемент.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Скъп айфон донесе глоба на млад варненец
10 години зад решетките за украинец, убил свой колега край Варна
Наградиха заслужили варненци
Три варненски университета откриха официално академичната си годи...
50 бебета са родени през 2024 година във Варна с помощта на общин...
Часове до старта на голям ВиК проект, който ще затваря поетапно в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).