Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна учат специалисти да разпознават нови психоактивни вещества
Автор: Екип Varna24.bg 16:27 / 22.06.2011Коментари (0)822
Превантивните програми във Варненска област се преориентират към нов вид психоактивни вещества. Във Варна е стартирало обучението на социални работници, лекари и педагогически персонал за разпознаването на новите дроги на пазара. Появата на тези вещества се наблюдава в европейските страни през 2009 и 2010 година.

На първо място сред тези вещества е "спайс", съобщи д-р Борислав Станчев. Това са билкови смеси, които се продават в интернет магазините, като ароматизатори за стая. Представлява синтетичен канабис. Първоначално е опитвано това вещество да бъде разработвано, като медикаменти за справяне с болката. В последствие се оказва, че не може да се отдели психоактивният ефект от ефекта на обезболяването. По тази причина е спряна разработката. Спешно през 2009 година, когато имаше бум на този вид дрога много европейски държави започнаха да променят законодателства си. Дотогава тези вещества не бяха забранени. В България повечето от тях са забранени през 2010-2011година. "Спайс" е смес, в която съдържанието е неясно. При някои се откриват синтетични вещества, при други не се откриват такива. Тук е големият въпрос кой и как смесва тези вещества, изтъкна д-р Станчев. При закупуване на традиционните наркотици се знае тяхното съдържание, докато при покупката на дроги в интернет съдържанието им е неясно.

Друга ново психоактивно вещество предлагано на европейския пазар е мефедронът. Той е под формата на таблетки имитиращи екстази, стимулант подобен на амфетамините. В края на 2010 година в Англия има няколко смъртни случаи след употреба на такива таблетки закупени в интернет. При лабораторен анализ, не се откриват психоактивни вещества в състава, а вещество наподобяващо течен тор. Тук няма съдържание на дрога, но се закупува, като екстази.

На пазара на екстази вече почти не присъстват таблетки с чисто съдържание на екстази. Вътре има други психоактивни вещества, които имат стимулантен ефект. Опасни са, поради факта, че не се знае как ще протече интоксикацията. Хората, които вземат чисто екстази не пият алкохол, коментара д-р Станчев. По думите му ако с екстази се употребява алкохол, това означава, че в таблетката няма екстази.

Много от изброените психоактивни вещества нямат улични имена. Някои се предлагат като субкока основно по интернет. Продажбата им е легална, тъй като се предлагат като храна за растенията, течна тор, препарати за растителна защита. Те имитират истински препарати на фирми произвеждащи продукти за растителна защита.

През април митницата на летище София е задържан килограм от тези смеси. Тези нови дроги се произвеждат в химически лаборатории от Азия. Смесват се с билкови и други продукти. Пакетират се в държавата, където се продават.

Източник: Днес +









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (458) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: