На изложението във Варна изби от цялата страна ще покажат, както новите си реколти, така и бутикови стари вина. Ще се организират срещи между винари, лозари, търговци, туроператори, хотелиери, ресторантьори и ценители на виното. Сред изненадите на фестивала e съпътстващата ретроспективна изложба "Лозарство и винарство през вековете", която ще бъде представена за първи път у нас.
В рамките на изложението в зона "Ресторантът" шеф готвач Петър Йоргов и екипът му от Българската асоциацията на професионалните готвачи ще предлага гурме меню за посетителите. Българската асоциация на барманите ще участва във фестивала с атрактивни демонстрации.
Организатори на събитието са: Черноморска регионална лозаро-винарска камара, Българска асоциация на сомелиерите и виноценителите, Българска асоциация на професионалните готвачи, Българска асоциация на барманите, Варненска туристическа камара, Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, Варненска асоциация на туристическите агенции и Сдружение култура и туризъм на българския Североизток.
Първият "Фестивал на виното и храната" - Варна 2013 има за цел не само да привлече още повече гости и туристи в морската столица, но и да обедини интересите на професионалистите и ценителите на виното и храната, да срещне познанието и практиката чрез обмяна на опит, демонстрации и "вкусни" идеи. Посланието на изложението е "Ценете българското".
"Фестивал на виното и храната" се провежда в началото на туристическия сезон в Двореца на културата и спорта - Варна на 28.05. (11 - 16 ч.); 29.05. (11 - 19 ч.); 30.05. (11 - 19 ч.).