Много от морските риби се приготвят в консерви, като тази традиция все още е запазена във Варненско. Това заяви Юли Атев от Сдружението на варненските рибари. По думите му, почти всички видове риба по нашето Черноморие са вкусни и стават за поднасяне на празнична трапеза - сафрид, чернокоп, лефер, кая. Много от рибарите приготвят консерви. Сафрид или чернокоп могат да се приготвят и чрез печене, пържене, мариноване, правят се и в консерва с продукти за така наречената "Закуска Ропотамо". Много от рецептите от миналото се помнят и се споделят и сега, коментира Атев.
Все още в региона на Варна се извършва промишлен риболов. По думите на Атев, най-голямата щета, която може да се причини на рибната популация е траленето в райони на устия на реки. И по закон там е забранено, като е в юрисдикцията на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да следи, поясни Атев. Той добави, че така или иначе това което са искали риболовците, да се криминализира бракониерството не е направено. Проблем е и това, че се съставят актове на хора, които не могат да платят и нямат имущество, което да бъде отнето.
Източник: агенция "Фокус"