Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във "Владиславово" започна подписка за промяна на статута на недостроени сгради
Автор: Екип Varna24.bg 10:22 / 14.02.2013Коментари (0)1679
© Varna24.bg
Във Владиславово започна подписка за промяна на статута на две опасни недостроени сгради в района. Формуляр за акцията може да бъде изтеглен от сайта на районната администрация, като идеята е чрез обществен натиск да се предизвика решение на проблема със сградите "Вестон" и "Бирс", които от години се рушат и стават сборище на наркомани. Най-добре би било тези сгради да се направи необходимото, за да довършат и да се използват за обществени цели, каза кметът на района Неделчо Михайлов. По думите му инвеститорите не са си свършили работата вече 20 години, но съдебни процедури пречат на общината да си прибере имотите, предаде Дарик.

Историята на изоставените градежи е дълга и объркана. Със заповед на кмета на община Варна (тогава Христо Кирчев) от 29 април 1992 г. е отстъпено право на строеж върху общинска земя на фирма "Вестон инженеринг" ООД за изграждане на супермаркет. Той трябва да е двуетажен, с разгърната площ 2500 кв. м, съгласно одобрени архитектурни планове върху земя общинска собственост във ІІ микрорайон. Правото за строеж е отстъпено за срок от 50 години. Сключен е договор между кмета на община Варна и представител на фирмата. През 2007 г. изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър е одобрил кадастралната карта и въпросният имот се е сдобил с кадастрален идентификатор.

През 2008 г., 16 години след началото на сагата, служители на района извършват оглед на строежа и констатират, че грубият строеж на сградата не е завършен.

На тази база кметът на Община Варна издава заповед, с която разпорежда обектът да се актува като общинска собственост и да се изземе от "Вестон инженеринг" ООД. През март 2009 г. обаче с решение на Административният съд - Варна, потвърдено и от Върховния административен съд, тази заповед на варненския кмет е отменена. Делото за обекта потъва в съдебните дебри - в момента във Варненския окръжен съд има образувано гражданско дело от 2011 г. със страни "Вестон инженеринг" и Община Варна. То е все още на първа инстанция и до края на 2012 г. не е било насрочено дори първото съдебно заседание по него.

Ситуацията с втората сграда - "Бирс", също се точат вече 15 години след смъртта на собственика на едноименната фирма-строител Севдалин Стратиев. За обекта има 2 сключени договора от 1992 г. за отстъпено право на строеж върху общинска земя, които се отнасят за всеки от двата етажа на сградата - за магазин за нехранителни стоки и за заведение за хранене. Издаденото разрешение за строеж обаче е и за двата обекта като цяло, а това създава затрудения за контрола върху степента на завършеност на всеки обект поотделно. През годините между фирмата и общината се води кореспонденция за разрешаване на казуса, както читателят може да предположи - безуспешно.

През февруари 2008 г. комисия от район "Владислав Варненчик" извършва оглед на обекта и установява, че той е без строителни книжа и документи. За това е съставен констативен акт от 4 февруари 2008 г.

През май 2008 г. кметът Кирил Йорданов е издал заповед, с която разпорежда имотът да бъде актуван като общинска собственост и да бъде иззет от събирателно дружество "Бирс - Стратиев и с-ие". Съставен е акт за частна общинска собственост от юни 2008 г., в който е вписано, че отстъпеното право на строеж е погасено по давност и незавършената масивна сграда се изземва от "Бирс - Стратиев и с-ие" и се предава на общината. С решение на варненския административен съд от 2008 г. обаче, потвърдено и от Върховния административен съд през 2010 г., заповедта на кмета на Община Варна е отменена. До момента в района няма информация за нови предприети действия от страна на общината, за установяване на собствеността върху сградата и евентуалното й изземване.

След години на формалности и съдебни процедури съдбата на двете недовършени и опасни сгради в район "Владислав Варненчик" продължава да е неясна. Вече 20 години те са истинска язва на територията на II микрорайон, т.н. "Кайсиева градина" и с право предизвикват недоволството на гражданите.

Въпреки обявеното желание на кмета на общината Кирил Йорданов сградите да бъдат завършени и да служат за обществени цели, съдебните инстанции са решили, че това е неправомерно. Въпреки че мотивите на общината са повече от смислени - обектите се намират върху общински терени, а инвеститорите не са изпълнили ангажиментите си да ги построят в срок.

"Ние знаем, че нашата подписка няма юридическа стойност, но искаме да декларираме своето недоволство от патовата ситуация", коментира кметът на района Неделчо Михайлов. "Това е гражданска инициатива, на която трябва да се обърне внимание, защото тези сгради са опасни и могат да станат причина за инциденти", категоричен е той.

Срокът за събиране на подписи е 28 февруари 2013 г.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кралица Елизабет II почина!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: