Във Военноморския музей във Варна постъпват дарения на експонати от различни краища

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:53 / 11.12.2015
1022
Във Военноморския музей във Варна постъпват дарения на експонати от различни краища и сфери. Това заяви за "Фокус" Мариана Кръстева, директор на Военноморски музей - Варна.

Кръстева посочи, че сред придобивките, които са постъпили в културната институция под формата на дарение, са униформи на морски офицери, снимки от различни периоди на морската история и униформа на офицер от военна полиция. 

Директорът поясни, че в музея са се сдобили и с макети на кораби като тази година ще бъдат изложени на показ шест или седем модела на кораби от военния и търговския флот. "Специално мога да отбележа, че два от тях са били в състава на Параходство БМФ", допълни още Кръстева. По думите й корабите са били строени в България във варненската корабостроителница, като носят имената - кораб Варна и моторен кораб София.

"Тези дарения са дело на едно далечно плаване на Веселин Генов". Мариана Кръстева отбеляза, че на всички, участвали в дарителската дейност, ще бъдат връчени грамоти. Директорът разказа и за дарение, което пропътувало дългия път от Видин, за да стане част от редките експонати на музея. Придобивката е била под формата на бордовия надпис, носещ името на речния кораб "Георги Димитров". "Като говорим за пътеките на морската история, тук е мястото да кажа, че този кораб присъства редом с други вещи, постъпили в музея.

Надписът е изваден от дъното на реката, тъй като корабът е бил потопен", добави още Кръстева. Тя посочи, че всички предмети, постъпили на територията на музея, са пропътували различни разстояния, но всеки носи своя собствен исторически дух.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).