Въздухът в Морската градина - по-мръсен от нормите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:32 / 19.05.2009
697
Концентрацията на прах в Морската градина е над допустимите норми. От всички взети проби в крайморския парк отклоненията по показател "общ прах" са от 4 до 15%. Това съобщи инженер Георги Георгиев - шеф на екипа, изработил програмата за намаляване на вредните емисии на територията на община Варна. Причините за мръсния въздух в Морската са строителството в нея и автомобилният трафик по булевардите под и над парка, обясни Георгиев.

По още един показател - "фини прахови частици" се наблюдава драстично завишение над нормата из цяла Варна. Няма булевард в града, който да не се отклонява от допустимото по този показател от 40 до 60 на сто, коментира експертът.

Единствените зони, които отговарят на нормите, са някои от извънградските - Константиново и Тополи. „Виница" и „Галата" също са в норма, но само извън активния летен сезон.

Програмата за намаляване на вредните емисии е изготвена на база анализи на въздуха и установяване на източниците на замърсявания, обясни Георгиев пред общинските съветници от комисията по опазване и възпроизводство на околната среда. В плана са заложени конкретни мерки за справяне с проблема. Сред тях са засиленото използване на градския транспорт, вместо личните автомобили, разширяване на тролейбусната мрежа и изготвяне на стратегия за паркирането във Варна.

Експертите са на мнение, че приоритетно трябва да се определят места в петте районни кметства за изграждането на многоетажни паркинги.

14 училища и 12 болнични заведения в рамките на града са изложени на вреден шум над допустимите норми, стана ясно още по време на комисията. Съветниците се запознаха със стратегическата карта на шума на агломерация Варна.

От заданието личи, че 14 от 100 училища са в зони с шум, равен на 70 децибела.

Едно от варненските школа, пък дори е в район, където са измерени 75 децибела.

Най-шумното място в града се оказа автогарата с над 75 децибела. Не по-тихи са ключовите булеварди в морската столица. Основен източник на вредния шум е автотранспорта във всичките му разновидности, а през летните месеци и летището. Варненци ще имат възможност да проверяват шума около имотите си в интернет, където ще бъде качена шумовата карта на града. Според фирмата, изготвила картата, Варна е по-тих град в сравнение с Брюксел и Париж. Експертите са на мнение, че морската столица е проектирана така, че звуците се разпространяват по-трудно в сравнение с други населени места.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).