Възрастни във Варна напират да се учат на астрономия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
08:34 / 05.06.2010
867
Варненската астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник" търси възможности как да направи курсове за възрастни по астрономия. В института до сега се провеждат занимания само за ученици до 12 клас. В последно време обаче се забелязвал и силен интерес от страна на възрастните към Космоса и процесите във Вселената. Отправили сме молба към община Варна да видим как може да се организират курсове и за хора, които не са ученици, каза директорът на обсерваторията Свежина Димитрова. Като цяло поотрасналите варненци проявявали сериозен интерес към дейността им не само за себе си. Забелязвал се бум на родители, желаещи да запишат децата си на курсове по астрономия. В момента обучаваме над 360 ученици, коментира Димитрова. Вече е започнала и кампанията за набиране на нови кръжочници за следващата година. Записали сме доста желаещи, добави директорът на планетариума. Освен постоянните групи правим и експедиции. Както и наблюдения на променливи звезди, метеорни, на Слънцето, Луната, посочи тя. Записването за кръжок в обсерваторията става много просто - само с попълване на заявление. Единственото ограничение е кандидат-астрономът да е ученик между 4 и 12 клас. Обучението е напълно безплатно, увери Димитрова. Според нея съществен принос за популяризирането на дейността им има и стартиралото сътрудничество с Европейската организация за ядрени изследвания - ЦЕРН. Въпросите, свързани с протичащите процеси във Вселената, вълнуват все повече млади хора. Надяваме се все повече тийнейджъри да излязат от компютърните зали и да дойдат да погледнат реалния живот, каза директорката.

Над 100 деца ще вземат участие в 36-ата Национална конференция по астрономия, която се провежда във Варна. Учениците ще представят наблюдателните си резултати от лагер-школата в Белите брези, проектите по които са работили. Сред лекторите има и учени и преподаватели, които ще представят на младежите последните открития в науката за Космоса.

Източник: в. "Позвънете"


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).