Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Възраждат се нов тип квартални бакалии във Варна?
Автор: Екип Varna24.bg 15:23 / 02.09.2011Коментари (0)1392
© Varna24.bg
С 15% е скочило наемането на малки приземни помещения от миналото лято насам, отчитат брокери на пазара на недвижими имоти във Варна.

Засилен интерес към наемане на пустеещите през последните години приземни (гаражни) помещения заради падналите им наемни цени се забелязва от миналото лято насам, твърдят местни брокери от водеща агенция за недвижими имоти. С 15% е нараснал броят на отдадените под наем малки партерни помещения за първото полугодие, сочат данните на компанията.

Сделки има главно за площи между 20 и 30 кв. м, разположени на комуникативно място, чиито цени по време на кризата паднаха с 30-45% до 2- 5 евро на кв.м. Финансовите възможности на този тип наематели търговци са силно ограничени и активността на търсенето няма да доведе до повишаване на цените, твърдят брокерите. Гаражните продавачи разчитат на старите лоялни клиенти от квартала и на случайните минувачи, които с времето да се превърнат в постоянни. За да ги привлекат, те залагат преди всичко на това, което като асортимент услуги е занемарено или пък липсва в големите търговски комплекси поради технологията на тяхното ноу-хау - огромни количества, големи обороти. С други думи, ставащият всеки по-изобретателен притежател на малко магазинче във Варна предприема стратегически ходове, за да спаси бизнеса си в конкуренцията с крупните вериги, които са на път да го смажат.

Агресивната продажба на плодове и зеленчуци е най-новият хит в разнообразяването на асортимента на повечето квартални бакалии във Варна, показа проверка. В магазинчета тип гаражи (2 на 3 мeтра) плюс малко от тротоара пред тях предприемчиви продавачи успяват да предложат наред най-търсените бакалски стоки и пълния асортимент от плодове и зеленчуци. Само на една пресечка по оживена улица в "Младост" има 4 такива магазинчета. Толкова могат да се преброят по уличките зад Окръжна болница, а да не говорим за кв. "Левски" и много други места не само в отдалечените квартали, но и в центъра.

Само за година и нещо се промени манталитетът на много от кварталните търговци, коментират от бранша. Считан доскоро като загиващ под ударите на големите търговски вериги, секторът на гаражните магазини показва удивителна жилавост. Тук могат да се намерят пресни плодове и зеленчуци, и то на цени, които конкурират централния пазар и градската борса. Един от клиентите сподели как амбицирани да привлекат повече клиенти, два съседни гаражни "плод-зеленчука" на улицата взаимно си подбиват цените. И там се случва да предлагат, примерно банани на промоция по 1,20 лв./кг, ябълки под 1 лв., домати по 0,40 лв. и още какво ли не. Могат да си го позволят, защото някои от тях се насочват към собствени плод-зеленчукови борси. Предлага се и производство от лични стопанства. Там често може да се намери и пресен хляб по новия стандарт, който липсва в големите вериги. Първите впечатления са, че варненските квартални магазинчета упорито се насочват към нишите, които хипермаркетите оставят незапълнени. Онези от тях, които не могат да се пренастроят, са обречени да затворят, категорични са експертите.

В кв. "Младост" ни дават красноречив пример как става така, че първият в гаражната бакалска търговия на улицата им в момента пуска кепенци с табелата "Ревизия" и най-вероятно ще се оттегли или ще се насочи към друг бизнес. Той бил най-предприемчивият, който в началото на 90-те години използвал входа на блока, за да продава дефицитната дотогава бира. Бързо спечелил пари, с които купил съседен гараж и направил бакалия, в която съкварталците можели да намерят всичко. Така цъфтяла търговията му до появата наблизо на първия мол. Продължил, макар и по-слабо, да върти алъш-вериша, разчитайки на старата клиентела. Нищо обаче не успял да направи, когато преди година-две в съседните партерни помещения се настанили нови наематели и агресивно започнали да предлагат не само хранителни стоки, но и евтини плодове и зеленчуци. Накрая излиза, че не толкова моловете съсипват кварталната му бакалия, колкото новопоявилата се конкуренция в неговия сектор.

Кварталните барчета са на изчезване. Все повече заведения в крайните комплекси затварят врати. Това се отнася не само за миникафенетата навътре в кварталите, на неатрактивни места, но около спирките на градския транспорт, където обикновено оборотът е добър. Барчетата фалират заради все по-свитите семейни и лични бюджети, коментират притежатели на квартални заведения. Човек, когато си брои стотинките, първото, от което се отказва, е почерпката в барчето. По техните думи сериозен удар нанасят и уличните автомати за кафе, където цената е 30-40 ст. Оборотите са паднали сериозно и заради ограниченията за тютюнопушенето в обществените заведения. В зависимост от квартала наемът на напълно оборудвано барче от около 100 кв.м върви между 300 и 1000 евро, показват обявите в сайтовете за имоти. Въпреки атрактивните цени кандидат-наематели почти няма.

Източник: в. Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: