"Ако за направата на един нормален козунак се изискват 4 часа, с тази смес производственото време значително се съкращава", обясни шефът на браншовата организация. Според него, причина да се появят евтините козунаци е и натискът от големите вериги магазини, които принуждават производителите да им правят огромни търговски отстъпки. Хлебарите от своя страна могат да го направят единствено влошавайки качеството на продукцията си, за да формират ниската цена.
По думите на Бонев, около Великден ще отворят и много нерегламентирани фурни и пекарни, които работят само по това време на годината. Те обаче категорично няма да заложат на качество, а само на ниска цена. "Не препоръчваме да се купуват козунаци от такива производители, защото изобщо не се знае какво има в изделието. Потребители трябва да обръщат внимание на етикетите, когато купуват и да залагат само на пекарни с утвърдено име", предупреди шефът на браншовата организация.
За Великден на пазара във Варна ще бъдат продадени най-малко 300 000 козунака от всякакви производители, прогнозира Бонев. Хлебарите, които ще предлагат качествена стока, обаче едва ли ще са повече от сто.
Източник: в. "Позвънете новини"
Още по темата (23): | |