Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ядем козунаци менте от 1,50 лв.
Автор: Екип Varna24.bg 10:17 / 17.04.2009Коментари (0)972
© Impact Press Group
Около великденските празници пазарът във Варна ще бъде наводнен от козунаци с ниски цени. Това прогнозира председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев. По думите му, цена от 1,50 лв. за 400 грама козунак ще бъде често срещано явление, което обаче ще е за сметка на качеството на изделието. "Нормалната цена за класически козунак от 400 грама не може да е по-ниска от 2 лв. Ако има захаросани плодове, шоклад или други добавки, цената достига до 2,50 - 2,60 лв. За 800 грама нормалната цена е между 3,50 и 4,50 лв. Много производители обаче ще заложат на нискокачествени продукти и ще предложат значително по-ниски цени", обясни Бонев. По думите му, вместо както е редно обредният сладък хляб да се прави от качествено брашно, истински яйца и прясно мляко, някои браншовици ще ползват заместители. "Яйчен прах, брашно без хлебопекарни качества, марагарин менте и сухо мляко са съставките, използвани от тези, които предлагат по-ниска цена", посочи Бонев. Той припомни, че на хлебопроизводителния пазар се предлага и готова индустриална смес за козунак, която освен пари спестявала и време.

"Ако за направата на един нормален козунак се изискват 4 часа, с тази смес производственото време значително се съкращава", обясни шефът на браншовата организация. Според него, причина да се появят евтините козунаци е и натискът от големите вериги магазини, които принуждават производителите да им правят огромни търговски отстъпки. Хлебарите от своя страна могат да го направят единствено влошавайки качеството на продукцията си, за да формират ниската цена.

По думите на Бонев, около Великден ще отворят и много нерегламентирани фурни и пекарни, които работят само по това време на годината. Те обаче категорично няма да заложат на качество, а само на ниска цена. "Не препоръчваме да се купуват козунаци от такива производители, защото изобщо не се знае какво има в изделието. Потребители трябва да обръщат внимание на етикетите, когато купуват и да залагат само на пекарни с утвърдено име", предупреди шефът на браншовата организация.

За Великден на пазара във Варна ще бъдат продадени най-малко 300 000 козунака от всякакви производители, прогнозира Бонев. Хлебарите, които ще предлагат качествена стока, обаче едва ли ще са повече от сто.

Източник: в. "Позвънете новини"




Още по темата: общо новини по темата: 23
20.04.2009 »
19.04.2009 »
19.04.2009 »
19.04.2009 »
19.04.2009 »
19.04.2009 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: