Въпреки че съдържащият се в солта натрий е жизнено необходим за организма, с нея не трябва да се прекалява, защото съществуват рискове от влошаване на здравословното състояние, предупредиха медиците. Прекомерната употреба на сол води до високо кръвно налягане, отоци, натоварване на сърцето. Съществуват и рискове от възникване на рак на стомаха и цироза на черния дроб, посочи д-р Поптомова. Ако употребата на сол се ограничи, смъртността и заболеваемостта от сърдечни заболявания ще се намали значително, добави проф. Драгомир Коев, един от водещите български ендокринолози. Случаите на инсулт ще намалеят с 15-20%, а от инфаркт на миокарда - с 17-18%, посочи той.
Производителите на хранителни продукти и ресторантьорите да ограничат употребата на сол в работата си, призоваха варненските лекари. Те организираха среща с медиите, за да популяризират Световната седмица за храна, сол и болести, която в България се провежда за втори път. Искаме да привлечем общественото внимание към този въпрос, каза доц. Георги Чалдъков, който е председател на Българското дружество по клетъчна биология. Според училищен лекар пък, могат да се заснемат видеоклипове за вредата от прекаляването със солта, които да се пускат ежедневно по телевизията.
Източник: в. "Позвънете новини"