Яйлата е сред най-красивите кътчета по Черноморието

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:38 / 08.05.2013
844
Едно от най-красивите кътчета по Северното Черноморие е Националният археологически резерват "Яйлата". Това е място, което съчетава археологически останки с природни дадености.

На територията на резервата "Яйлата" се намират многобройни паметници, обхващащи различни исторически епохи. Тук се намира "пещерен град" от 101 "жилища", а пролетта е любимо място за разходка и почивка сред разцъфтелите стотици божури. Над 120 са гробните съоръжения в откритите три некропола в резервата, издълбани в скалистото равнинно плато или в отвесните склонове. Пещерите са разположени на няколко нива в отвесните скатове, ограничаващи местността към Добруджанското плато и морето. Използвани са в продължения на хилядолетие като жилища, някои от тях като гробници или църкви.

Името "Яйла" е от тюркски произход и на български означава "високо пасище". Легендата разказва, че на Яйлата прекарал последните си дни римският поет Овидий, заточен в град Томи от император Август. Приятелите му го измъкнали от град Томи с кораб. Овидий се приютил в залива на Яйлата и бил укрит от местното население.

Източник: БГНЕС


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).