За 10 години се появиха 35 нови плажа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:26 / 29.04.2013
940
За последните десетина години откакто държавата прави точни кадастрални карти на бреговата ивица, са се образували 35 съвсем нови плажа. Това съобщи пред "Труд" зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев.

Повечето от тях са на юг от Бургас. Част от новите плажни ивици се образуват по естествен начин, а други по принуда. Ако например се построи нова буна в морето, почти винаги водата почва да изкарва повече пясък на брега. Така само за две-три години държавата се сдобива с нова плажна ивица, най-често разположена в малък залив.

Тези плажни ивици обаче нямат голямо икономическо значение, защото най-често са далече от населени места и от пътища. За да се печели от плажа, той трябва да има концесионер или наемател и достатъчно посетители.

За последен път точни карти на плажовете у нас са правени в края на 90-те години на миналия век. Оттогава географията на брега доста се е променила, като някои плажове отдавна са изчезнали.

С последните промени на Закона за устройство на черноморското крайбрежие от миналата есен започват да се правят нови карти, при това с точно означение и на дюните. Така поне пише в закона. Но в действителност карти се правят само там, където самите общини имат кадастрални карти, т.е. в не повече от половината.

Другият проблем е, че далеч не всички плажове в България имат акт за изключителна държавна собственост. По груби сметки от Дуранкулак до Резово има около 220 плажни ивици, но само 193 от тях имат актове за държавна собственост и само те могат да се дават под наем или на концесия на желаещите. Останалите са ничия територия.

Но и за картографираните плажове често възникват спорове между концесионерите и държавата. В договора за концесия всеки плаж е обозначен с географските си координати.

Напролет обаче почти всички бизнесмени се оплакват, че морето е изяло пясъка, поради което почват претенции да се намали концесионното възнаграждение. Мнозина от тях твърдят, че и с обикновен джипиес може да се измери, че територията вече не е същата.

От МРРБ обаче твърдят, че законът не позволява да се прави корекция всяка година. За преразглеждане на договора плажът трябва да се картографира отново, а това е скъпо мероприятие.

Освен това морето взема, но и дава. Обикновено през април-май водата изхвърля обратно на брега пясъка, който е погълнала през зимата. Понякога дори и повече.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).