Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
За 10 години се появиха 35 нови плажа
Автор: Екип Varna24.bg 17:26 / 29.04.2013Коментари (0)940
© Varna24.bg
За последните десетина години откакто държавата прави точни кадастрални карти на бреговата ивица, са се образували 35 съвсем нови плажа. Това съобщи пред "Труд" зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев.

Повечето от тях са на юг от Бургас. Част от новите плажни ивици се образуват по естествен начин, а други по принуда. Ако например се построи нова буна в морето, почти винаги водата почва да изкарва повече пясък на брега. Така само за две-три години държавата се сдобива с нова плажна ивица, най-често разположена в малък залив.

Тези плажни ивици обаче нямат голямо икономическо значение, защото най-често са далече от населени места и от пътища. За да се печели от плажа, той трябва да има концесионер или наемател и достатъчно посетители.

За последен път точни карти на плажовете у нас са правени в края на 90-те години на миналия век. Оттогава географията на брега доста се е променила, като някои плажове отдавна са изчезнали.

С последните промени на Закона за устройство на черноморското крайбрежие от миналата есен започват да се правят нови карти, при това с точно означение и на дюните. Така поне пише в закона. Но в действителност карти се правят само там, където самите общини имат кадастрални карти, т.е. в не повече от половината.

Другият проблем е, че далеч не всички плажове в България имат акт за изключителна държавна собственост. По груби сметки от Дуранкулак до Резово има около 220 плажни ивици, но само 193 от тях имат актове за държавна собственост и само те могат да се дават под наем или на концесия на желаещите. Останалите са ничия територия.

Но и за картографираните плажове често възникват спорове между концесионерите и държавата. В договора за концесия всеки плаж е обозначен с географските си координати.

Напролет обаче почти всички бизнесмени се оплакват, че морето е изяло пясъка, поради което почват претенции да се намали концесионното възнаграждение. Мнозина от тях твърдят, че и с обикновен джипиес може да се измери, че територията вече не е същата.

От МРРБ обаче твърдят, че законът не позволява да се прави корекция всяка година. За преразглеждане на договора плажът трябва да се картографира отново, а това е скъпо мероприятие.

Освен това морето взема, но и дава. Обикновено през април-май водата изхвърля обратно на брега пясъка, който е погълнала през зимата. Понякога дори и повече.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Борба за влияние в Близкия Изток
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: