За 2008 г. 69 зависими лекувани в Токсикологията

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:11 / 04.12.2008
805
69 са наркоманите, потърсили помощ и приети за лечение от началото на годината в Клиниката по токсикология на Военноморска болница във Варна. "Повече от половината от тях - 36, са със зависимост към хероина", каза началникът на клиниката д-р Снежа Златева. Останалите 33-ма били зависими към други опиати - марихуана, екстази, пико и пр. Всъщност съвсем не са редки случаите, когато в клиниката се оказват пациенти, смесили и "предозирали" алкохол със синтетична дрога или пък стимулиращи напитки с амфетамини. Все по-често до интоксикации се стига, след като се смесят различни дроги и се стига до коктейли, уточни Златева. Половината приети с интоксикации са останали в стационара на клиниката, за да бъдат лекувани. На по-леките случаи се влива антидот, който им помага за часове да се стабилизират и да си отидат у дома, допълниха от здравното заведение. До момента в болницата няма приет за лечение наркоман, който да е починал.

Най-много са лекуваните зависими във възрастта между 21 и 30 г., допълни д-р Златева. Анализът на токсиколозите показва, че децата между 15 и 18 г. масово се друсат с марихуана и синтетична дрога - пико, екстази, амфетамини. Във възрастта 19-20 години половината от младежите са зависими към хероина, докато останалите експериментират с други опиати, които често смесват, за да засилят ефекта им. След 20-годишна възраст обаче нещата се променят и болшинството от зависимите вече са пристрастени към хероина, допълни още д-р Златева.

Източник: в. "Позвънете Новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).