Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
За 36-ти път заседават по делото срещу Иван Славков
Автор: Екип Varna24.bg 10:30 / 24.04.2012Коментари (0)974
© Varna24.bg
За 36-ти пореден път Варненският окръжен съд заседава днес по наказателното дело срещу престъпната група на общинския съветник Иван Славков, създадена според обвинението за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора, предаде Дарик. Бившият президент на ФК"Спартак" отговаря пред закона заедно с Янко Колев, Николай Хаджимихайлов, с Пейчо Пеев и Свилен Николов.

От началото на съдебния процес в средата на юли 2009 година, до последното съдебно заседание на 11 април тази година са били насрочени 35 съдебни заседания, като общо са преминали 81 заседателни дни. Само в пет от посочените съдебни заседания са разглеждани искания за изменение на мерките за неотклонение на Славков и на Янко Колев. От списъка към обвинителния акт, в който са посочени 56 свидетели и 13 вещи лица, до 11 април 2012 година по това наказателно дело са разпитани 53-ма свидетели и 30 вещи лица. 17 от експертите са били назначени допълнително от съда в различни съдебни експертизи, поискани от страните по делото. Изслушани са 5 Съдебно медицински експертизи (СМЕ).

Съдебни заседания са били отлагани поради заболяване на подсъдимите, отсъствие на адвокатите им, поради неявяване на допуснати свидетели или поради отказ на служебни защитници да участват в заседанието. Последното отлагане на делото се наложи поради заболяване на упълномощения от Николай Хаджимихайлов защитник. Подсъдимият декларира пред съда, че не желае назначаването на резервен защитник. В тази връзка съдът поиска от да бъде определен служебен защитник на Хаджимихайлов, който да има време да се запознае с материалите по делото и да осигури адекватна защита на подсъдимия.

До сега в съдебни заседания по искане на защитата на подсъдимите са изслушани всички 58 тома от СРС-та и изготвените в тази връзка веществени доказателствени средства. На страните са предявени всички веществени доказателства по делото. Общият брой на материалите по досъдебното производство е 95 тома. За нарушаване на реда в залата, заради демонстриране на неуважение към съда и прекъсване реда на заседанието, съдебният състав наложи множество парични санкции на адвокати, подсъдими и на присъстващи в залата.

До настоящия момент са изчерпани всички доказателствени искания на държавното обвинение, като са разпитани всички свидетели, поискани от прокуратурата и допуснати от съда. Адвокатите на 5-та подсъдими многократно са декларирали пред съда, че ще направят множество доказателствени искания, но и на последното от проведените съдебни заседания те не са представили такива.

През последната година се насрочват съдебни заседания буквално всеки месец, включително и по 10 последователни дни. Към настоящия момент е назначена и изготвена тройна съдебно-психиатрична експертиза, която установява здравния статус на подсъдимия Славков и отговаря на въпроси, свързани с психическото му състояние и възможността да се лекува в условията на затвора. Експертизата ще бъде изслушана в съдебното заседание на 24 април 2012 година.

Според обвинителния акт Славков създал групировката през есента на 1996-та година, а другите четирима подсъдими се включвали в дейността й заедно с множество други лица в различни периоди от време до септември 2008-ма година. Организацията е работила по обща схема за получаване на пари от организирана проституция на територията на Варна, на курортните комплекси и околностите. В различни периоди от време ръководно участие в нея е вземал и бившият общински съветник Веселин Данов, който призна вината си, подписа споразумение с прокуратурата и изтърпя наказанието си в затвора.

Янко Колев се включил в дейността през пролетта на 2001 година, като ръководил ударните групи, контролиращи проституиращите жени. От есента на 2003 година Свилен Николов поел задължението да получава предаваните от различни лица парични суми, спечелени от проституция, да води точен отчет на парите и да ги отчита нагоре в йерархичната структура. В края на същата година в престъпната група се включили и подсъдимите Пейчо Пеев, който събирал пари от сводниците, и Николай Хаджимихайлов, който първоначално отговарял за отчитането на паричните суми, спечелени от проституиращите травестити във Варна.

След лятото на 2004 година и преразпределението на пазара на хероин групировката прибавила към дейността си и търговия с наркотични вещества - хероин, кокаин и амфетамини. През 2005 година престъпната организация наброявала близо 80 души, част от които били участници в наказателни бригади. След приключване на мащабното дознание и предявяване на обвиненията срещу 24-те установени участници в престъпната група 19 от тях сключиха споразумения с прокуратурата, а съдът одобри различни по размер наказания.

Своите присъди изтърпяха общинските съветници Веселин и Христо Данови, Веселин Жеков, Радослав Калчев, Недялко Цвятков, Александър Цанев и други.




Още по темата: общо новини по темата: 31
14.05.2015 »
12.02.2015 »
14.01.2014 »
13.01.2014 »
13.01.2014 »
13.01.2014 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
50-ото Народно събрание
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: