За 9 месеца бракуваха 5 тона негодни хранителни продукти във Варна
За последните 9 месеца областната дирекция на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) във Варна е бракувала 5 тона негодни за консумация продукти. Това съобщи директорът й д-р Живка Манева.
От създаването й през март м.г. инспекторите са извършили близо 10 000 проверки в предприятия за производство и търговия с продукти от животински и неживотински произход, като са съставили 1500 предписания и 285 акта. Издадени са и 25 заповеди за временно спиране от експлоатация на обекти, допуснали груби нарушения. Повечето от пропуските са свързани с материално-техническата база, която не е отговаряла на изискванията. На второ място по масовост са нарушенията, свързани със системите за самоконтрол. На повечето места те фигурират само на книга и не са функциониращи. Много са и нередностите, свързани с етикетировката и маркировката на продуктите.
Според неофициалната статистиката обектите във Варненската област, които се занимават с производство и търговия с храни, са между 8000 и 9000. Техният брой ще бъде уточнен, след като приключи пререгистрацията им.
Изготвянето на единен актуален национален регистър на всички фирми, които попадат под контрола на БАБХ, стартира през м.г. До момента е уточнен само броят на производителите на храни от неживотински произход. В областта те са 130. Заведенията за обществено хранене и търговските обекти са в процес на пререгистрация, добави д-р Манева.
Източник: в. Черно море