Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
За празниците Хотелите се препълниха, връщат туристи
Автор: Екип Varna24.bg 10:56 / 03.05.2009Коментари (0)1051
© Impact Press Group
Отворените хотели на Златни пясъци и Св. Константин са препълнени и се налага да връщат желаещите да почиват в тях туристи. Това съобщи за "Позвънете Новини" Стоян Маринов - член на Управителния съвет на Варненската туристическа камара. По думите му, за майските празници ще функционират около 24 хотела в комплексите край Варна и всеки от тях вече се пръска по шевовете. "Получи се застъпване на румънските и българските туристи, което се отразява много положително", посочи Маринов. Той обясни, че румънците ще се възползват от почивната база по варненското Черноморие от 1 до 3 май. Българите пък предпочитали дните от 3 до 6 май. Така няма да има времеви луфт и хотелите ще са пълни през всички дни от дългата майска почивка.

Грандиозната заетост на обектите Маринов обясни с това, че хотелиерите са предложили по-приемливи цени и повсеместно е застъпена услугата олинклузив. "В четири и петзвездни хотели се предлагат пакети от 22 до 35 евро на ден", каза Маринов. "Циркулацията на туристите от балканските страни е предпоставка за прозрачен пазар, което налага уеднаквяване на цените. Ние премаме румънците, българите почиват в Турция. В тази ситуация няма как хотелиерите да не се съобразят и да предложат цени, подобни като на съседите", обясни експертът от камарата.

"За Великден при отворени 10-12 хотела ни посетиха около 9000 румънци. Сега за майските празници вече функциониращите обекти са двойно увеличени и се очакват 4 и 5 000 туристи повече от северната ни съседка", посочи Маринов. Той допълни, че за това голяма роля е изиграло отварянето на алеи за паркиране на Златни пясъци.
"Имаше двойно по-малко вдигнати от "паяка" коли. Бяха отчетени и по-малко кражби от автомобили. Всичко това даде отражение и голяма част от северните ни съседи, които бяха тук за Възкресение Христово, сега идват за Гергьовден", обясни Маринов.

"Въпреки кризата хората не спират да пътуват и почиват и засега на фона на останалите сектори туризмът е добре", коментира той. За разлика от бранша обаче държавата явно е абдикирала от задълженията си, смята Маринов. Той припомни, че търгът за плажа на Златни пясъци е насрочен за 19 май, когато сезонът вече е започнал. "Такова решение е достатъчно, за да има причина Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се закрие. Обикновено нещата опират до пари. Този път обаче става дума за вземането на решение, с което да не се бави подготовката на сезона. Незнайно защо обаче то се бави", коментира Маринов. Експертът посочи, че макар и хотелите да са готови за лятото, щом нещата с пясъчната ивица не са уредени след средата на май, това ще се отрази негативно. "Вместо да подготвят плажовете и да забиват чадъри, браншовиците чакат да мине търгът", посочи Маринов.

По думите му, държавата е направила и друг гаф преди старта на туристическия сезон. Той припомни за договорката между премиера Сергей Станишев и руския му колега Владимир Путин, след срещата им в Москва. Според нея България няма да събира такси за издаването на визи за руските туристи. Според Маринов обаче, за да има полза, финансовото облекчение е трябвало да се рекламира гръмко в цяла Русия, а не само да се споменава между другото.

Източник: в. "Позвънете"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: