Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
За световния ден на сърцето във Варна: "Разходи се с кардиолога си" в Морската градина
©
Под мотото "Действай със сърце“ хора и институции в цял свят се обединяват за профилактика на най-масовите заболявания.

Световният ден на сърцето – 29 септември, ще бъде отбелязан за поредна година у нас с много национални активности. Организатор е Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ). Световният ден на сърцето се отбелязва вече 24 г. от Световната сърдечна федерация с цел да активира възможно най-много хора и институции в цял свят за действия за укрепване на сърдечно-съдовото здраве. Мотото тази година е "Действай със сърце“.

На 29 септември в по-големите градове у нас ще бъде даден старт на новата българска инициатива "Разходи се с кардиолога си".

В София кардиолозите от ръководството на ДКБ ще очакват желаещите в 12 ч до фонтана на входа на Южния парк. Целта е да се постави акцент върху редовната умерена физическата активност – основен фактор за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Участниците ще имат възможност да разговарят с лекарите и да получат информационни материали, докато всички заедно правят здравословна разходка.

Традиционна инициатива в Световния ден на сърцето е осветяване в червено на емблематични сгради в големите градове, сред които тази година са НДК, Домът на културата в Пловдив, Кеят на Морската градина в Бургас, хълмът Царевец във Велико Търново, Дарение Галерия "Светлин Русев“ в Плевен, Пантеонът на възрожденците в Русе, сградата на общината в Стара Загора, читалище Виделина в Панагюрище, читалище Театъра в Троян и др.

Във Варна разходката на 29 септември ще бъде с проф. Йото Йотов и бъдещи лекари от Асоциацията на студентите по медицина в България. Сборният пункт е в на входа на Морската градина в 10 часа.

За първи път тази година ще има шоу с 50 дрона, които ще "изрисуват“ сърце в небето над НДК около 21 часа на 29 септември. 

Основен приоритет през 2024 г. е стартът на насочено към сърдечно-съдовата профилактика здравно образование в ученическа възраст. Седмица на сърцето ще бъде проведена в училищата в периода 30 септември - 4 октомври в сътрудничество с Министерството на образованието и науката. В специален Час на класа учениците ще бъдат запознати с основните рискови фактори за сърдечно-съдовото здраве и ключовите полезни навици, с които да го пазят и укрепват през целия живот. 

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат водещата причина за смърт у нас и в света. Голяма част от този тип загуба на живот е предотвратима. Единственият начин за това, както и за намаляване броя на тежко протичащите сърдечно-съдови заболявания, е активната профилактика от най-ранна възраст. Нейната цел е да бъде установен здравословен начин на живот с физическа активност, балансирано хранене, редовни профилактични прегледи, борба с наднорменото тегло и хипертонията,  недопускане на вредни навици като пушене, употреба на алкохол, мазнини и сол и др.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофи в България
Висша лига на Англия сезон 2024/25
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: