Забавена обществена поръчка е сред причините за потопа във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:10 / 21.10.2011
1263
Администрацията на варненския кмет Кирил Йорданов е сключила договор за почистване на отводнителните шахти в града само два дни, след като метеоролозите са отправили първите си предупреждения за предстоящата буря по Черноморието. Това става ясно от съдържанието на документи, публикувани в сайта на Агенцията по обществени поръчки (АПО).

На 17 и 18 октомври дъждът буквално потопи града, а отводнителната му канализация се оказа блокирана.

Обявлението за договора, сключен с варненската компания "Никман канал сервиз"ЕООД е изпратено до агенцията на 13 октомври т.г. В същото време, още на 11 октомври от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) са обявили "жълт код" в няколко области на страната, сред които е и Варненска. Три дни по-късно кодът вече е "оранжев", което означава , че "времето е опасно и са прогнозирани метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви".

От документите, по провеждането на търга за поръчката става ясно че тя е била обявена още на 20 април т.г. Срокът за подаване на документи за участие в нея е приключил на 25 май, а отварянето на офертите е станало на 31 май. Така на практика,участниците в търга са станали ясни още същия ден. Необяснимо защо обаче администрацията на варненския кмет Кирил Йорданов е имала нужда от три месеца и половина, за да обяви официално победителя в наддаването.

"Със или без договор, като варненец аз бях длъжен да помогна в тази ситуация, която наистина беше извънредна, каза Николай Димитров, собственик на "Никман канал сервиз". Ние имахме готовност да се включим в работата дори и без договор. Но моята фирма не може да се сравнява с едно дружество, като ВиК Варна, в която общината има 50% дял. Аз направих всичко, каквото можех, но ВиК също трябваше да свърши своята част от работата".

Едногодишният договор, който "Никман канал сервиз" е имал с Община Варна за извършването на същата дейност, е изтекъл на 12 юли т.г., потвърди самият Димитров. "От тогава до 17 октомври обаче, отводнителните шахти в града са били замърсявани с листа, прах, найлонови пликове и какво ли още не", обасни той. По думите му, именно в този период, общината е трябвало да използва влиянието на дела си във ВиК, за да почисти водоприемната система на града и да я подготви за евентуалните изненади на есента. Че това не се е случило, доказа и състоянието, в което Варна се оказа след два дни интензивни валежи в началото на седмицата.

"Почти в цялата централна част на Варна дъждовната канализация не е отделена от битовата, а освен това системата е на повече от 40 - 50 години, обясни Димитров. Видях с очите си, как гривните на шахти от битовата канализация излитат на няколко метра височина под напора на водата. А това означава, че цялата канализация е била пълна с дъждовна вода. Всичко това трябва да се подмени".

След като бави обявяването на победителя в конкурса в продължение на три месеца и половина, на 15 септември заместник - кметът Антон Жожев, като представляващ администрацията на Кирил Йорданов, все пак излиза с решение. След тази дата обаче започва да тече срокът, в който изборът на "Никман канал сервиз" е можел да бъде обжалван. "В резултата на обжалването от страна на общинската фирма "Жилфонд" компанията на Димитров получава възможността да чисти шахтите само в два от районите на Варна - "Одесос" и "Приморски", курортът "Св. Константин и Елена" и пътя за кв. Виница.

Потърсихме за мнение и заместник - кмета Антон Жожев. "Не ви познавам, не искам да разговарям!". Така отговори той на въпроса, какви са били причините за повече от тримесечното бавене по вземането на решение, кой ще чисти отводнителните шахти във Варна. Справката в регистъра на АОП показва, че именно Жожев е бил натоварен с пряката работа по провеждането на конкурса за възлагане на обществената поръчка, а документните по провеждането й носят неговия подпис.

Пресслужбата на Кирил Йорданов в момента е в отпуск, за участие в предизборната му кампания. За това от там препоръчаха въпросите към Жожев да бъдат отправени по електронна поща, както до него, така и до секретарката на Кирил Йорданов Мирена Маркишка. Вчера в рамките на работния ден Маркишка не отговаряше на телефона си, а до края му нито тя, нито Антон Жожев отговориха на въпросите, които им бяха изпратени писмено.

Източник: в. "Дневник"


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).