Забравеното минало: Вижте кътче от Варна от преди 50 години

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
08:27 / 19.08.2024
13632
Понеделничният пазар: мирис плодове и зеленчуци, на пържена цаца, дюкяни с джунжурии: глинени съдове, глина, патлангачи, дребни железарии, глинени окарини и какво ли не още.

Този вече несъществуващ пазар е днешния "герой“ в рубриката на Varna24.bg - "Преди и сега".

Мястото от години е градинка. Има заведения, детски кът. Но навалицата от преди много години, заради стоките, които се предлагаха там, вече я няма.

Сегашният площад лежи върху стар раннохристиянски некропол. Разкрити са гробове и гробници от ІV и V в. сл. Хр. Те са консервирани и нищо не показва за тяхното съществуване.

Иначе Понеделничният пазар е открит през кметския мандат на Иван Церов. Дотогава пазарът се провежда на пл. "Независимост". Построени са павилиони. От понеделничен става ежедневен и любимо място за пазаруване на варненци и гостите на града.

Понеделничният пазар има изключително богата история. Той съществува дълго под това прозвище. Първият понеделничен пазар се намирал на площад “Мусала", днешният "Независимост“. Бил открит още през 1879 г. Бил обаче твърде оживен и му намерили ново място. Така се озовал до старата болница. През 1909-1912 г., когато кмет е Иван Церов, били построени 14 пазарни дюкяна, взети били мерки за спазване на реда и хигиената. Кметът издал заповед, с която нареждал продажбата на стоките да се извършва само на български език.

Вижте "Преди и сега“ от миналата седмица ТУК.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...
Има ли криза с боклука по Черноморието?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).