Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Заформя се нова дупка в бюджета
Автор: Екип Varna24.bg 09:36 / 02.12.2008Коментари (0)737
Таксата, която общината взема при реализирането на разпоредителни сделки със свои имоти, да не надвишава 10 000 лв., искат общински съветници. Това стана ясно на съвместно заседание на правната комисия и тази по собственост и стопанство. Съветниците разгледаха проктопредложенията за промени в Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. Изготвянето на новия документ се наложи заради настъпилите промени в Закона за общинската собственост.

В новата наредба администрацията предложи да се запази текстът от досега действащия нормативен документ, според който при разпоредителна сделка с недвижима собственост физическите и юридическите лица трябва да заплащат на общината режийни разноски в размер 2% от стойността на имота.

Съветниците обаче направиха корекция. Режийните разноски по разпоредителната сделка, които се заплащат на общината, да са 2% от стойността на имота, но не повече от 10 000 лева, гласуваха местните парламентаристи.

"Когато правим сделки за милиони, 2% от сумата са твърде много. Разходите, които общината прави по самата процедурата и изготвянето на документацията не струва толкова", аргументира се съветникът от "Отечество" Красимир Маринов. По думите му, ако продължават да се искат такива такси за продажбите, големите инвеститори щели да се оттеглят от участие в сделки с общинска собственост.

Като абсолютно нецелесъобразна определи корекцията на съветниците зам.-кметът по финансовите въпроси доц. Борислав Борисов. По думите му, това ще отвори нова дупка в бюджета, тъй като тази такса формира сериозни постъпления в общинската хазна. "Това остана единствено незасегнато перо и ако ударят и по него не знам какво ще става", коментира Борисов. "Откъде накъде този, който си купува гарсониера, ще плаща 2% върху сумата, а човекът с многото пари ще бъде облагодетелстван", каза още зам.- кметът. "Не съм сигурен и че тази корекция е законосъобразна, тъй като ние можем да слагаме процент, но не и да поставяме такива условия", каза още зам.- кметът.

Той уточни, че подобно предложение би могло да има повече стойност, ако за големите сделки се предвижда по-нисък процент на таксата. "Да се слага фиксирана сума е недопустимо", категоричен бе Борисов.

Без провеждането на търг или конкурс могат да се отдават под наем нежилищни имоти, частна общинска собственост, за нуждите на политическите партии, които са на власт, и синдикалните организации, гласи друг текст от новата наредба. Срокът на договорите ще бъде до края на мандата на Народното събрание или на Общинския съвет. Отдаването ще се осъществява с кметска заповед след решение на Общинския съвет.

Източник: в. "Позвънете Новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: