Заформя се нова дупка в бюджета

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:36 / 02.12.2008
737
Таксата, която общината взема при реализирането на разпоредителни сделки със свои имоти, да не надвишава 10 000 лв., искат общински съветници. Това стана ясно на съвместно заседание на правната комисия и тази по собственост и стопанство. Съветниците разгледаха проктопредложенията за промени в Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. Изготвянето на новия документ се наложи заради настъпилите промени в Закона за общинската собственост.

В новата наредба администрацията предложи да се запази текстът от досега действащия нормативен документ, според който при разпоредителна сделка с недвижима собственост физическите и юридическите лица трябва да заплащат на общината режийни разноски в размер 2% от стойността на имота.

Съветниците обаче направиха корекция. Режийните разноски по разпоредителната сделка, които се заплащат на общината, да са 2% от стойността на имота, но не повече от 10 000 лева, гласуваха местните парламентаристи.

"Когато правим сделки за милиони, 2% от сумата са твърде много. Разходите, които общината прави по самата процедурата и изготвянето на документацията не струва толкова", аргументира се съветникът от "Отечество" Красимир Маринов. По думите му, ако продължават да се искат такива такси за продажбите, големите инвеститори щели да се оттеглят от участие в сделки с общинска собственост.

Като абсолютно нецелесъобразна определи корекцията на съветниците зам.-кметът по финансовите въпроси доц. Борислав Борисов. По думите му, това ще отвори нова дупка в бюджета, тъй като тази такса формира сериозни постъпления в общинската хазна. "Това остана единствено незасегнато перо и ако ударят и по него не знам какво ще става", коментира Борисов. "Откъде накъде този, който си купува гарсониера, ще плаща 2% върху сумата, а човекът с многото пари ще бъде облагодетелстван", каза още зам.- кметът. "Не съм сигурен и че тази корекция е законосъобразна, тъй като ние можем да слагаме процент, но не и да поставяме такива условия", каза още зам.- кметът.

Той уточни, че подобно предложение би могло да има повече стойност, ако за големите сделки се предвижда по-нисък процент на таксата. "Да се слага фиксирана сума е недопустимо", категоричен бе Борисов.

Без провеждането на търг или конкурс могат да се отдават под наем нежилищни имоти, частна общинска собственост, за нуждите на политическите партии, които са на власт, и синдикалните организации, гласи друг текст от новата наредба. Срокът на договорите ще бъде до края на мандата на Народното събрание или на Общинския съвет. Отдаването ще се осъществява с кметска заповед след решение на Общинския съвет.

Източник: в. "Позвънете Новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).