Заграждат паркинги незаконно

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:24 / 24.02.2009
3931
Незаконното заграждане на паркинги около жилищни сгради от самите живеещи в тях е масова практика, пише "Позвънете Новини". На редица места в града са поставени барикади или бариери на прилежащи на блоковете паркинги, с цел да се ограничи паркирането на хора от съседни кооперации или на други граждани, преминаващи през района. Заграждането на паркингите на блоковете обаче е незаконно.

"Територията, която е в междублоковите пространства, е актувана като общинска. Това не дава право на никой без разрешение на общината да поставя каквото и да било заграждение", коментира пред "Позвънете Новини" председателят на постоянната комисия "Транспорт" към местния парламент Красимир Маринов. Той посочи, че повечето кооперации във Варна имат само отстъпено право на строеж, а едва 10 на сто са собственици на земята и то само тази, която е под тях. Според него, ако такава практика се позволява, означава, че общината не пази добре собствеността си. Той посочи, че на ниво Общински съвет няма какво повече да се направи, за да се регулира материята. Въпросът е служителите на районните кметства да санкционират всяко такова своеволие за неправомерно заграбване на общинската собственост. Зад тази теза застана и шефката на отдел "Пътна инфраструктура" Мария Самсарова. "Имат право да заграждат само ако са собственици на земята. Това обаче се доказва с документи за всеки конкретен случай". По думите й, дори и жители на блок да поискат разрешение за ползване на паркинга около кооперацията, няма нормативен документ, на базата на който да им бъде разрешено. Същото казаха и служители на районните кметства.

Никъде в наредбата за обществения ред не е залегнало да си платиш на общината и да си заградиш паркомясто пред блока, а камо ли цял паркинг, коментираха от отдел "Обществен ред" към районната администрация на "Младост". От там обаче съобщиха, че сигналите, които получават по такива поводи, са много малко. За цялата 2008 г. са имали 4 случая на незаконно завзети паркоместа. Обикновено това са по-възрастни хора, които са си въобразили, че щом паркират всеки път на едно и също място, то става тяхно. Поставят приспособления и се карат със съседите си, разказа служител на район "Младост". Той допълни, че при констатация на подобно нещо се издава предписание приспособленията да се премахнат. Наказателните постановления за неспазване на предписанията пък се издавали от голяма община. Глобите са от 50 до 500 лв., уточниха от кметството. В район "Одесос", където най-често се срещат заградени паркинги и места около жилищните кооперации, също имат регистрирани едва 4 жалби по този повод. Единият случай е бил за поставянето на верига около цял паркинг на ул. "Пюскюлиев". "Вярно е, че има проблем с паркирането, но е немислимо да не можеш да си оставиш автомобила в "Одесос", ако живееш в "Младост" например", коментира кметът на района Таня Василева.

Район "Аспарухово" няма проблем с паркирането и сме имали само един случай на незаконно поставено съоръжение за ограничение на ул. "Костур", съобщи зам.-кметицата на района Валентина Велчева. В "Приморски" също са имали един сигнал. След проверката му обаче се оказало, че случаят е един от 10-те процента, в които паркингът е върху терен частна собственост и това е било доказано с документи. "Проявявам абсолютна нетърпимост към подобни случаи", категорично заяви кметът на район "Владислав Варненчик" Добромир Джиков. Той посочи, че служителите му реагират моментално на получени сигнали за незаконно поставени заграждения.До момента от районната администрация са премахнали 4 подобни антипаркинг "уреди". Обикновено това са метални вериги и колчета, уточни Джиков.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).