Закон погва престъпно имане над 150 000 лв.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
12:35 / 19.06.2011
2469
Еврокомисията препоръча на парламента да приеме новите мерки до лятната ваканция. Най-вероятно от 1 януари 2012 г. имущество над 150 хиляди лева ще бъде отнемано, без да се чака присъда от съда, ако собственикът му няма доказателства за произхода му. Тогава се очаква да влезе в сила Законът за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност и от административни нарушения.

Това е препоръката на Венецианската комисия, която официално одобри последния, пети, вариант на проектозакона. Като негов създател министърът на правосъдието Маргарита Попова бе поканена и присъства на редовната сесия на комисията във Венеция. До лятната ваканция Народното събрание да приеме закона, призова комисията. Тези срокове поставя и докладът на Еврокомисията от февруари т.г., който вижда в закона "Попова" решителна крачка за справяне с корупцията. ЕК настоява и законът "Попова" да влезе в сила от 1 януари 2012 г.

Комисията ще проверява имуществото и банковите сметки на членовете на семейството на притежателите на необяснимо богатство и на техни партньори. Ще се издирват и дарения, които са направени с цел да се скрие имущество от комисията. Според текста на чл. 75 от закона "Попова" сделките с престъпно имущество ще са недействителни по отношение на държавата и даденото по тях ще подлежи на отнемане. Така ако притежателите на престъпно имане се освободят от него, като бързо го разпродадат на ниски цени, купувачите също могат да пострадат. И ще бъдат обект на проверки от комисията за конфискация.

В предишен вариант на проектозакона долният праг беше 60 000 лв. В него юристи и правозащитници видяха реален риск за близо 1 милион собственици на имоти у нас да попаднат под ударите на Комисията за конфискация на престъпно имане (бивша "Кушлев"). Затова първите варианти на закона "Попова" предизвикаха основателни критики заради опасността от поголовно нарушаване правата на гражданите. И осъдителни присъди за държавата ни в Страсбург. Едва последният пети поред вариант бе одобрен от Министерския съвет на 18 май т. г.

Комисията за конфискация на престъпно имане ще има право да се рови 15 години назад в търсене на необясними приходи и покупки. Срокът на първия вариант на проектозакона "Попова" предвиждаше давност от 25 години, което отпращаше чак в соцвремената. Вторият вариант пък бе за 20 години.


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).