Заложиха кил на кораб рекордьор

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:11 / 16.12.2008
4624
Килът на третия по големина за всички времена кораб бе заложен вчера в корабостроителницата „Булярд". Плавателният съд е със строителен номер 101 и е първият от серията нови японски кораби Future-56 за турската компания „Дилер шипинг енд трейдинг". Договорът беше сключен преди по-малко от година и предвижда строителството на кораби с 55 700 тона дедуейт за насипни товари. Досега във варненската корабостроителница са създавани само два по-големи плавателни съда - 100 000-тонните „Хан Аспарух" и „Олимпик".

Изпълняваме поръчката дори малко преди плана, похвали се изпълнителният директор на завода Ивелина Манчева. До края на годината на вода ще бъде пуснат и 9000-тонен кораб със строителен номер 288, който е за Индустриален холдинг България. През януари предстои нарязването на ламарината на втория кораб за турската компания.

През м.г. са сключени 8 договора за нови кораби, но има интерес и за още, посочи Манчева. Лицензът за кораби Future-56, тип "Супрамакс", беше закупен от Япония от компанията IHI, която е базирана в Йокохама. Сред основните им характеристики са функционалност, лесна поддръжка и обслужване. Техниката вътре е изцяло японска. Този вид кораби отговарят на всички съвременни конвенционални и класификационни изисквания.

Най-голямата инвестиция в завода през следващата година ще бъде в камера за бластиране и боядисване. Размерът на вложението е около 4 - 5 млн. лв. От „Булярд" временно са преустановили преговорите за набиране на работници от чужбина, предимно от Виетнам. Кризата ще бъде използвана като възможност да увеличим българите, посочи Ивелина Манчева.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).