Зам. министър ще посети варненска болница

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:22 / 22.02.2010
536
От 22 февруари зам. министърът на здравеопазването доц. Тодорка Костадинова започва обиколка в страната във връзка с усвояването на европейски средства от болниците. До края на седмицата тя ще посети 10 държавни болници УМБАЛ "Д-р Георги Странски" ЕАД - Плевен, МБАЛ "Христо Ботев" АД - Враца, "МБАЛ - Русе" АД, МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" АД - В. Търново, МБАЛ "Св. Марина" ЕАД - Варна, "МБАЛ - Бургас" АД, "УМБАЛ - Ст. Загора" ЕАД, МБАЛ „Проф. Киркович" - Ст. Загора, УМБАЛ "Св. Георги" ЕАД - Пловдив, МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД - Кърджали. Целта на срещите е да се окаже помощ на лечебните заведения при изготвянето на проектните предложения по Схема за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.1-08/2010 „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации".

Общият размер на средствата, които ще се усвоят е 148 млн. лв. От тях 126 млн. лв. (85 %) се осигуряват от Европейския фонд за регионално развитие и около 22 млн. лв. (15 %) от националния бюджет. За държавните болници са предвидени 79.9 млн. лв. от тези средства. Останалите ще се изразходват за медико-социалните домове в страната и за обновяването на лъчеапаратурата. Максималният размер за всеки един от проектите за болниците е от 5 до 10 млн. лв. Средствата трябва да се използват за ремонт, реконструкция и оборудване.

За финансиране ще могат да кандидатстват близо 20 болници. С тези средства ще се подпомогне преструктурирането на болничната система у нас. Финансирането ще се използва за изграждането на високотехнологични болници в цялата страна. В момента подобни болници има само в София, Варна и Пловдив. Целта е такива лечебни заведения да има в шестте социално-икономически региона на страната - Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен, Югоизточен. По този начин всеки човек в страната ще има достъп до качествено и модерно лечение.

В средата на тази година се очаква да започне нова процедура за финансиране на общински болници. Тя ще е на стойност 140 млн. лв. 100 млн. лв. от тези средства ще бъдат предназначени за 86 общини, а 40 млн. лв. за останалите 178.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).