Заместник-кмет на Варна със силни думи към младежи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:23
251
Вашите проблеми не са различни от проблемите, които вълнуват широката общественост и този факт е положителен. Ако младежките теми и проблеми останат извън дневния ред на обществото, това означава сегрегация. Ако се припокриват с темите на обществото като цяло, това означава възможност за участие в обществения живот. Така заместник-кметът с ресори образование и култура Павел Попов коментира предложенията на участниците в Националния младежки форум, който се проведе във Варна.

Мисията на форума е да представлява интересите и нуждите на младите хора в България, като извежда на преден план ролята на младежките организации в социалните и обществено-политически процеси. Дискусията, организирана от отдел "Младежки дейности“ в Община Варна, беше на тема какви затруднения срещат младите хора във Варна и какви мерки за тяхното преодоляване предлагат съвместно с органите на местната власт.

Бих ви поощрил да не бягате от политиката, а да се стараете вашите проблеми да стават проблеми на политическите партии. Това е начинът, по който работи демокрацията, а вашите теми са теми на една прогресивна политика, която е в интерес на голяма част от обществото. Вашата задача е не да се дърпате от партийната политика, а да я определяте, призова участниците във форума Павел Попов.

Гражданското образование да влезе в учебните програми в училищата предложиха участниците във форума. Идеята е да се постигне висока медийна и политическа грамотност сред подрастващите, преодоляване на социалната изолация, превенция на тормоза и насилието не само в училище, а в обществото изобщо и най-вече в интернет пространството, превенция на различните типове зависимост – към алкохол, наркотици, хазарт. Друго тяхно предложение е създаване на единна платформа с информация за различни младежки дейности и инициативи, възможности за финансиране на младежки проекти.

Младежите поискаха възстановяване дейността на Общинския консултативен съвет по въпросите за младежта, в който има представители на ресорните дирекции в Община Варна, на студентските и ученическите съвети на варненските университети и училища, младежки НПО, Агенция за социално подпомагане и др. Дейността на специализирания орган ще бъде подновена, ангажира се Павел Попов.

Той отчете още, че бюджетът за младежки дейности на Община Варна е достатъчен, а номиналната му стойност е многократно надхвърлена чрез събитията от културния календар на Варна, които включват младежите и като участници, и като публика. По думите му финансирането на младежки проекти може да става на конкурсен принцип и на по-редовни сесии, като идеята е да се съкратят сроковете между идеята и нейната реализация.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Скъп айфон донесе глоба на млад варненец
10 години зад решетките за украинец, убил свой колега край Варна
Наградиха заслужили варненци
Три варненски университета откриха официално академичната си годи...
50 бебета са родени през 2024 година във Варна с помощта на общин...
Часове до старта на голям ВиК проект, който ще затваря поетапно в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).