Западни фирми искат на концесия на Варна-Запад

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:53 / 27.12.2012
1323
Големи западни компании се интересуват от концесионирането на пристанище Варна-Запад. Това разкри генералният директор на ДП "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) Мирослав Петров.

При последното ни посещение в най-големите пристанища на Холандия, Белгия и Германия - Ротердам, Антверпен и Дуисбург (най-голямото вътрешно германско пристанище - на р. Рейн), големи транспортни компании от най-високо европейско ниво проявиха огромен интерес към Варна-Запад, обясни Петров. Става дума за огромни консорциуми, които имат и собствени товари, и развиват дейност като пристанищни оператори, и като спедитори, разказа Петров, но отказа да назове конкретни имена. Интересът им обаче е единствено към пристанище Варна-Запад, категорични били представителите на западните компании. Порт Варна-Изток не ни интересува, така че не ни го предлагайте в пакет с Варна-Запад, категорични били те, разказа Петров.


Интересът към Варна-Запад е логичен, той като то предлага големи възможности за развитие в различни посоки, обясни Мирослав Петров. Товаро-разтоварната дейност е само един сегмент от общата дейност на едно пристанище, поясни Петров. На територията на порт Антверпен примерно работят няколко мощни завода, чието производството е свързано с товаро-разтоварната дейност - внос на суровини и износ на продукция. На Варна-Запад също могат да се развият производства, които разчитат на вносни суровини и работят за износ, като металургичен завод, рафинерия или дори АЕЦ, обясни Мирослав Петров. Варна-Запад разполага с 18 корабни места, 191 дка открити и 36 дка закрити складови площи и огромни територии, на които може да се построят нови кейове и терминали, обясни Петров. Варна-Запад дава единствената възможност за развитие на пристанището, тъй като приетата от Варненския общински съвет концепция забранява инвестициите в порт Варна-Изток, обяснява генералният диреккор на ДППИ.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).