Започна ремонтът по укрепването на постамента на миноносеца "Дръзки"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:45 / 06.11.2013
901
Преди няколко дни започна ремонтът по укрепването на постамента на историческия миноносец "Дръзки", който е част от експонатите на Военноморския музей във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

През 1957г. по случай 50-тата годишнина на вече бракувания "Дръзки" е взето решение той да бъде увековечен, тъй като е най-известният български кораб. Постаментът тогава е поставен върху насип състоящ се от пръст, пясък и "подвижни" (така се наричат от сондьорите) камъни. С течение на годините постаментите са се напукали и съществува опасност за свличането на миноносеца.

В момента са правят сондажи, като ще бъдат набити пилони на необходимата дълбочина от горната и от долната страна на кораба. Ремонтът ще продължи около 3 месеца и ще струва около 100 000 лв., осигурени от военното министерство.

Миноносецът "Дръзки" е най-известен с това, че през Балканската война на 8 ноември 1912г. под командването на мичман 1-ви ранг Георги Купов побеждава и изважда от строя гордостта на турския военен флот-новия мощен бронепалубен крайцер "Хамидие", заплашващ да разруши Варна и Балчик.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).