Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Започват масови проверки на яйца и агнешко месо по повод Великденските празници
Автор: Екип Varna24.bg 14:28 / 07.04.2009Коментари (0)364
© Varna24.bg
По повод предстоящите Великденски празници инспекторите от "Държавен ветеринарно-санитарен контрол" към НВМС започват масови проверки за спазване на изискванията при производство, транспортиране, съхранение и продажба на яйца и агнешко месо. Ще бъдат проверявани производствени предприятия, складове, търговски обекти и заведения за обществено хранене в цялата страна.

В помещенията на производителя и до продажбата им на крайния потребител яйцата трябва да се съхраняват чисти, да нямат неприсъщ за тях мирис, да са ефективно защитени срещу удар и да не попадат под пряка слънчева светлина. Те трябва да бъдат доставени на потребителя най-много за 21 дни от датата на опаковането им и могат да бъдат съхранявани най-дълго до 28 дни след снасянето. Яйцата в търговската мрежа трябва да са придружени със съответните документи за произход, да са маркирани с номера на производителя или центъра за опаковане, а върху опаковките им трябва да е отбелязан минималния срок на трайност. Яйцата, подходящи за пряка човешка консумация, са от клас "А" и това също трябва да е отбелязано върху опаковките. При покупката е препоръчително да се обръща внимание на чистотата на яйцето и за пукнатини по черупката, които са предпоставка за последващо замърсяване. При подготовката за консумация е добре да се измият допълнително.

Агнешкото месо трябва да се добива, съхранява и транспортира при подходяща температура и съобразно хигиенните изисквания. То трябва да е придружено с документи за произход, а върху него се поставя и идентификационен печат с информация за държавата, в която е произведено и за номера на предприятието, който трябва да е четлив.

Инспекторите от "Държавен ветеринарно-санитарен контрол" припомнят, че е забранена продажбата на храни от животински произход на открито. Експертите препоръчват потребителите да следят за целостта на опаковките и срока на годност и ги съветват да пазаруват само от одобрени за този вид дейност обекти и да не се доверяват на нерегламентирана търговия по тържища и пазари.

Пакетиращите центрове за яйца в България са 71 на брой. Кланиците за дребни преживни животни у нас са общо 55, 33 от които са одобрени за търговия с Европейския съюз.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: