Започват масови проверки в обектите за производство на хляб и сладкарски изделия
Агенцията за безопасността на храните във Варна започва масови проверки в обектите за производство на хляб и сладкарски изделия. Това съобщиха от Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Проверките ще се извършат във всички търговски обекти за продажба и производство на хлебни и сладкарски изделия, като по думи на специалисти само тези за производство във варненско са близо 500, а общо търговските обекти надхвърлят 10 000. До 15 юни производителите трябва да се пререгистрират в агенцията, а за търговците този срок е 15 септември.
Според специалистите обаче близо 20 или 25% от производителите няма да издържат на тежките проверки и ще бъдат затворени. Ако обектите отговарят на изискванията на закона ще бъдат пререгистрирани веднага, след като отговорят на 19-те въпроса, които са в специален въпросник и ще бъдат подавани към управителите или собствениците на обектите. Ако обаче дадения търговски обект не отговаря на изискванията според закона и не отстранят тези нарушения в определения срок то те ще бъдат затваряни до изпълнение на предписанието. Според Иво Бонев председател на съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна изискванията към производителите и търговците са много големи и посочи, че чувствително надвишават изискванията, които са въведение в ЕС
Според него малките фирми нямат ресурса на по-големите обекти и е възможно те да бъдат затворени, защото изискванията са едни и същи за всички.
Източник: Радио "Фокус"