Заради вандализма търсят "осиновители" на детски площадки?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:32 / 22.06.2009
665
Детските площадки биха могли да се превърнат в символично владение на собственици на имоти в съответните квартали. Така зам.-кметът на община Варна арх. Венелин Жечев коментира проблема с вандалските прояви, на които стават жертва съоръженията за игра на децата и местата за отдих в града. По думите му застраховането на детските площадки е вариант, но е тотален израз на безпомощност. Не можем да осигурим непрекъсната полицейска охрана за тези обекти, затова можем да се опитаме да им намерим "осиновители", категоричен бе арх. Жечев. Той допусна, че хора с повече свободно време, които имат желание и сили, биха могли да полагат минимални усилия за поддръжката и опазването на площадките, където играят децата и внуците им. Не можем да търсим юридическа отговорност от тези граждани, нито имаме право да ги натоварваме с подобни задължения, но обществената бдителност и активност би ограничила вандализма, изрази личното си мнение зам.-кметът. Той бе категоричен, че общината няма да предприема масови ремонти на съоръженията в детските площадки, докато не приключи сертификацията им. Тя цели да покаже дали те отговарят на утвърдените изисквания и норми. Очаква се сертификацията да завърши до края на годината. Не гледайте на нея като на панацея, изтъкна обаче Венелин Жечев и увери, че в името на безопасността на децата аварийните ремонти няма да спират. Според зам.-кмета детските площадки във Варна са в сравнително добро състояние, макар че на европейските изисквания отговарят само обектите, изградени през последните 1 - 2 години. Това потвърди и инж. Пламен Пенев, шеф на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване". По думите му в момента се прави опис на всички 474 детски площадки. Общинската администрация е остойностила 7 - 8 обекта, където се налага да се възстановяват щети за общо около 30 000 лв. В условията на финансова криза общината не може да си позволи големи разходи за ремонт на детските площадки, затова ще се вземат само най-неотложни мерки, изтъкна инж. Пенев. Той поясни обаче, че след сертификацията ще трябва да се направи подробен разчет какви средства е необходимо да се заделят от бюджета, за да се приведат според изискванията кътовете за игра на децата.

Няма санкционирани извършители на вандалски прояви по детските площадки. Причината главно се състои във факта, че вандалите, които разбиват съоръжения за игра, пейки, огради или осветителни тела, вилнеят през нощта. Това са предимно наркомани или клошари, но нерядко са и по-агресивни младежи, които под влияние на алкохол търсят "по-екстремни изживявания", коментираха от варненските райони. Нерядко разрушенията се дължат и на неправилното им използване, особено когато в кът за игра на деца до 3-годишна възраст се забавляват тийнейджъри. Обществената бдителност не достига, за да се посочат извършителите на вандалските действия, но все пак не липсват сигнали на граждани, които алармират за необходимостта от ремонт. Нанесените щети се констатират от администрацията лесно, тъй като детските площадки във Варна са паспортизирани.

Макар че няма съставени актове на вандали, към районните администрации се обръщат активни граждани, които алармират за разрушения на детските площадки. Още миналата година започнахме работа по сертификацията на обектите и с Федерацията за защита на потребителите съставихме протоколи за състоянието на съоръженията, коментира Таня Василева, кмет на централния район "Одесос". По думите й протоколите, които съдържат данни за безопасността на площадките, са били изпратени в община Варна. Скоро след изграждането си например изпочупени се оказали съоръженията на ул. "Архимандрит Филарет" и в Ботевата градинка. От началото на годината в района са постъпили 3 - 4 сигнала за вандалщини. Около 10 души пък алармирали за случаи, когато граждани разхождат кучетата си из детските площадки. За да не се допуска това, от "Одесос" разлепили съобщения за собствениците на домашни любимци. Според наредбата за обществения ред глобата за разходка на четириного на територията на учебните, детските и здравните заведения, кварталните детски спортни площадки и плажните ивици е 100 лв.

Кметът на "Приморски" Пламен Градинаров коментира, че тази година бюджетът е оскъден, затова районната администрация насочила инвестициите към изграждането на нови обекти, а не към ремонта на стари. Въпреки това всеки месец постъпвали по 2 - 3 сигнала за вандалщини. Такива не липсвали и в "Аспарухово" и "Младост", където по данни на администрацията има най-много площадки - 132. Само 2 обаче отговарят на всички европейски стандарти.
Във "Владиславово" пък нямало вандалски прояви. Преобладаващата част от всички 54 детски площадки обаче са морално остарели, изтъкна кметът на района Добромир Джиков. По думите му около 30% от обектите са в много добро състояние. Той определи като по-сериозен проблема с домашните любимци и бездомните кучета, които се разхождат из кътовете за игра на децата. По този повод администрацията му предприела проверки и в извънработно време - рано сутрин и по-късно вечер, за да установи дали се спазва редът за разхождане на домашни любимци.

Източник: chernomore.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).