Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Защитници на кучета скочиха срещу кмета
Автор: Екип Varna24.bg 09:46 / 29.05.2009Коментари (0)1506
© Varna24.bg
Природозащитни организации и отделни хора от цялата страна започнаха подписка против идеята за връщане на масовата евтаназия на бездомни кучета. Кметът на Варна Кирил Йорданов преди месец обяви, че трябва да се направи промяна в Закона за защита на животните, с която да се върне текстът, позволяващ евтаназирането на бездомните четириноги, ако не бъдат потърсени в 14 -дневен срок. Подписката на природозащитниците се изпраща до Анимал Райтс-България и до Съюз за етика и защита на животните.

"Никога не съм казвал, че искам евтаназиране. Посочих, че трябва да се изработи национална политика и да се отделят средства за справяне с проблема и дадох примери как това се е случило в САЩ и Германия. Компетентните органи да решат какъв да е законът. При всички случаи проблемът не е местен, а национален", каза от своя страна кметът Йорданов. "Обичам животните и самият аз отглеждам в дома си", допълни той, като подчерта, че изобщо не може да става дума за нехуманно отношение от негова страна. Просто здравето и животът на хората трябва да се приоритетни, смята кметът на Варна.

"Масовото избиване на кучета е доказано неефективен начин за решаване на проблема с бездомните животни. Пример за това е столична община, където методът беше прилаган повече от 7 години. Умъртвени са над 70 000 кучета, без това да доведе до ефект върху популацията. След стартирането на кастрацията и връщането по места, само за две години популацията е намалена. Преброяване показа, че от юли 2007 г. до март 2009 г., бездомните кучета са станали с над 23 % по-малко", заявиха представители на сдружението "На ти с природата".

"Много от сдруженията в страната смятат, че във Варна схемата „Хвани, кастрирай и пусни" никога не е работила добре, защото общината няма истински приют. В изолатора в село Каменар могат да се поберат до 50 кучета. Освен това се практикува разселване на кастрирани кучета от центъра към крайните квартали и селата, след което оголените райони са се напълнили с нови четириноги. Считаме, че усилията на доброто административно управление на проблема с бездомните животни във Варна трябва да продължи, без да се прехвърлят основанията за тяхното нерешаване върху законовата рамка", пишат още любителите на кучета.

Източник: в. "Позвънете новини"




Още по темата: общо новини по темата: 56
08.07.2015 »
26.07.2012 »
19.07.2012 »
23.05.2012 »
21.05.2012 »
19.04.2012 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: