Засилени проверки на храните във Варна и курортите за летния сезон
Областната дирекция по безопасност на храните във Варна започна засилени проверки в града и курортните комплекси във връзка с наближаващия курортен сезон. Това съобщи д-р Живка Манева, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна.
От началото на седмицата са извършени 11 проверки. При тях не са установени нарушения. Направено е едно единствено предписание, няма издадени актове. Контролната акция засяга всички подвижни, временни и сезонни обекти, както и тези с дейност кетъринг. Специално внимание се обръща на заведенията за обществено хранене в хотелските комплекси и на фирмите, предлагащи оферти за почивка от типа all inclusiv.
Обект на проверките са около 1000 обекта за производство и търговия с храни, но тъй като пререгистрацията продължава, броят им може да претърпи промяна, уточни д-р Манева. Преди дни областната дирекция е провела работна среща с оператори, чиято дейност е свързана с производство и търговия с храни и предстоящия курортен сезон. В нея са взели участие представители на Съюза на хотелиерите в "Златни пясъци", Съюза на собствениците в курорта, на Варненска туристическа камара, Варненската асоциация на ресторантьори и хотелиери и Варненското дружество на сомелиерите.
Дискутирани са въпроси, свързани с основни нормативни документи за регистрацията и функционирането на обекти за производство и търговия с храни, с изискванията при регистрацията на подвижни и временни обекти и автомати за продажба на храни, за извършването на кетъринг в заведения за обществено хранене и др. По думи на д-р Манева, срещата е протекла конструктивно, засегнати са важни въпроси. " Това е едно добро начало и така трябва да продължаваме, защото и нашата и тяхна дейност е в посока да се гарантира безопасна храна на жителите и гостите на Варна", посочи д-р Манева.
"Новата наредба изисква да проверяваме във всеки обект дали е назначено лице по трудов договор, което да притежава документ за висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост или дали има придобита квалификация в същата област по Закона за занаятите", каза още д-р Манева.
Източник: Радио "Фокус"