Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Заснеха от самолет половин Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:39 / 11.01.2012Коментари (0)1426
© Varna24.bg
Половината от площите във Варненска област вече са заснети и документирани. Това показват данните за актуализиране на ортофотокартата за плащанията на площ на земеделските стопани. Заснемането се прави със самолет на територията на цялата страна, като към момента специалистите са стигнали до половината на Варненска област.

Снимките, стартирали още през миналата година, започнали от Западна към Източна България. Резултатите се вкарват в система, като очакванията са снимките във Варненско да приключат до края на лятото, каза шефът на областната дирекция по земеделие Георги Балтаджиев. Актуализирането на ортофотокартата е от изключителна важност за земеделците, тъй като от нея зависят парите, които ще получат за обработването на нивите. Някои спецове прогнозираха, че с обновяването част от стопаните ще бъдат ощетени, защото земите им няма да попаднат в новата схема или ще има застъпвания на площи.

Специално за Варна шефът на земеделската дирекция успокои, че се надява да няма фрапиращи случаи. Земеделците обаче ще бъдат следени под лупа за всяка стотинка, която получават. Новото е, че вниманието се насочва изцяло към необработваемите декари. Спират парите за всяка педя, която не се обработва, но и плащат за всеки метър, който се оре. Подобно заснемане на страната е правено преди около 5 години. Оттогава досега са настъпили промени, които според Балтаджиев няма да бъдат толкова фрапиращи. Най-важните фактори за отпускане на парите са прецизност и точност. По тази причина заснемането се прави на целия т.нар. блок, който например може да обхване съседен път, дере, гора или река. Ако те навлизат в територията на съответния имот, се намаляват пари за тези необработени декари, обясни още Балтаджиев.

Досега земеделците са очертавали нивите си по старите топографски схеми. При новата обаче трябва да се има предвид т.нар. слой на допустимост. Ако земите не попадат в него, се спират и парите. Така някои фермери могат да получат повече пари, а други да бъдат орязани. Припомняме, че преди месеци България бе заплашена от спиране на европарите заради необновената карта за плащанията на площ до края на 2011 г. Страната ни е поела ангажимент всяка година да актуализира поне 20% от картата. През годините обаче този ангажимент бил позабравен, заради което съществуваше реална опасност от спиране на кранчето с европейски средства. В края на декември м.г. обаче Европейската комисия даде положителна оценка на направеното до момента, с което заплахата отпадна. Във Варненска област земеделските стопани са около 300 и 2,5 млн. обработваеми площи.

Източник: в. Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
Интегриран градски транспорт на Варна
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: