Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Затварят общежитието на слепите
Автор: Екип Varna24.bg 10:15 / 17.04.2010Коментари (0)13713
© Позвънете
Общежитието и предприятие „Успех" към Съюза на слепите във Варна ще бъдат затворени. За това са алармирали незрящи граждани общински съветници и депутати на ГЕРБ от Варна, каза общинският съветник Павел Христов. „В най-скоро време ще организираме среща между депутатите от ГЕРБ и представители на Съюза на слепите, на която ще поканим и хора от бизнеса, съобщава "Позвънете". На нея ще обсъдим законодателни инициативи, които предлагат незрящите", раказа Павел Христов. Той уточни, че предприятието е пред фалит, а състоянието на общежитето на слепите е „отчайващо" и няма институция, която да разреши неговото бъдещо функциониране.

Още през миналата година здравната инспекция във Варна е издала предписание сградата на пансиона да се ремонтира до август, иначе ще бъде затворена. „С общежитието имам големи проблеми, то е за сериозен ремонт поне от 3-4 години и са нужни стотици хиляди левове. Дори бих казала, направо да се вдигне нова сграда на мястото на тази. В момента се надига ропот, защото предпочетох да настаня там хора с малко бебе, вместо друго семейство", каза директорът на предприятието на незрящите ПП „Успех" Соня Иванова. Под нейно ръководство е оставено и общежитието на незрящите, което обаче е собственост на Съюза на слепите.

Според нея твърде възможно било в сградата на общежитието да се извършват и саботажи, тъй като през ден канализацията се запушвала. Настанените там били около тридесетина души, но тя не можела да си позволи отклоняването и на 1 лв. от предприятието.

„Успех" не е пред фалит, но е в затруднено положение, като всички фирми по време на криза. Ако не бях взела мерки, щях да потопя цялото предприятие", каза още Иванова. Тя не скри, че през февруари е била принудена заради финансовата нестабилност да съкрати 11 души от персонала. Близо година се надявала нещата да се променят и пазарът да се „отпуши", но това не се случило. Затова и прибегнала до тази непопулярна мярка, която ще й помогне да закрепи производството. Заплатите закъснявали с около месец, както на много други места. „Аз разбирам незрящите, които уволних. Ако не работят при нас, няма къде да отидат, но в момента сме на загуба и трябва да оцелеем", допълва тя. Заради това е категорична, че не може да отдели и лев за ремонт на общежитието.

Окаяното състояние, в което се намира сградата на обжещитието за незрящи във Варна, не било тайна и за ръководството на Съюза на слепите. Те отдавна били наясно, че то плаче за основен ремонт, каза председателят на Съюза Васил Долапчиев. От известно време той вече водел преговори с Министерството на регионалното развитие, за да кандидатстват с проекти за основен ремонт на обжещитията на незрящите не само във Варна, но и в София и Пловдив. „Правили сме моногократни запитвания, но досега нямаме отговор. За нас е ясно, че от държавата засега няма пари, но ако от министерството ни кажат, че можем да кандидатстваме, ще трябва да подготвим проекти", каза Долапчиев. На него му предстояло пътуване към Варна и той изрази готовност да се срещне с кмета и влиятелни хора от социалната сфера.

„В тази криза се чудим дали община Варна няма да откликне. Знаем, че тя има много силна социална програма и се надявам да ни помогнат. Иначе ние няма откъде да вземем пари. Нашият съюз не е организация, която разполага с финансови възможности. А ако тръгнем да гоним хората, което явно ще стане в края на лятото, ще стане див скандал", каза още Долапчиев. За момента търсените контакти с държавни институции и органи просто не са дали резултат.

Източник: в. "Позвънете"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: