Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Затвориха временно 3 училищни стола във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:24 / 19.10.2012Коментари (1)954
©
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Добри Чинтулов":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
VІІ СОУ "Найден Геров":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
СОУ"Любен Каравелов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Няколко училищни стола във Варна са били временно затворени от Агенцията по безопасност на храните заради спешна необходимост от ремонт на помещенията. Вече работим по предписанията, които ни бяха направени, увери прокуристът на "Ученическо и столово хранене" ЕАД Петър Кадънков. Той потвърди, че към момента не работят 3 стола - в ОУ "Добри Чинтулов", СОУ "Любен Каравелов" и СОУ "Найден Геров".

Контролните органи ни проверяват на всеки три месеца. При поредната инспекция бяха констатирани неголеми проблеми с материалната база. Те налагат да предприемем козметични ремонтни работи, разясни Петър Кадънков. Той призна, че изискванията към дружеството нарастват непрекъснато в отговор на новите европейски регламенти и законови промени. След взрива на салмонела във Варна обаче контролът бил затегнат още повече. Проверките категорично потвърдиха, че при нас няма заразени храни, но заради амортизираната база се наложи временно да бъдат затворени 3 училищни стола. В момента навсякъде тече ремонт. До края на седмицата ще приключат ремонтните работи в ОУ "Добри Чинтулов", така че другата седмица Агенцията по безопасност на храните би трябвало да инспектира на място изпълнението на предписанията и да разреши отварянето на стола. В момента там се освежават стените и се подменят счупените фаянсови плочки.

Подобни ремонти текат и в залите за столово хранене в СОУ "Любен Каравелов" и СОУ "Найден Геров". Те ще са готови до края на следващата седмица, така че до идния месец очакваме да възстановят своята работа, уточни Кадънков.
Служители на дружеството извършват поправките и обновяват помещенията. Разходите, които непрекъснато растат, също са за сметка на "Ученическо и столово хранене".

Прокуристът на дружеството допълни, че вече е отстранен проблемът с оборудването, вследствие на който бяха намерени стружки в сандвичите на деца от ОУ "Добри Чинтулов". Този случай съвпадна с въвеждането на нови готварски уреди в кухнята. Предприехме незабавни мерки, така че и децата, и техните родители могат да бъдат спокойни за качеството на храната, която предлагаме, увери Кадънков.

Децата на целодневно обучение останали на суха храна
Докато залите за столово хранене в 3 от варненските училища са под ключ, учениците са принудени да ядат сухата храна, която родителите им приготвят. Децата на целодневно обучение хапват филиите със салам в междучасието, а майки и татковци се чудят колко ли по-здравословен е този обяд в сравнение с топлото ядене, приготвено в крайно амортизираните столове. Родителите недоволстват, че рожбите им не могат да ползват услугите на столовата. За децата, които по принцип предпочитат сухата храна, това всъщност не е чак такъв проблем. От училищата пък полагат старание да организират обяда на възпитаниците си извън стола. Тъй като сега времето е хубаво в СОУ "Найден Геров" например, извеждали децата за обяд на открито. Ако застудее обаче те няма да хапват на двора, а в класните стаи. Родители разказват, че в ОУ "Добри Чинтулов" дори отделили кабинет, където класовете да се изреждат, за да обядват. Така докато едни похапвали, други ги изчаквали. Майките все пак се успокояват, че ситуацията е само временна.

Законови промени вдигнали летвата за УСХ

Нови регламенти в европейското и националното законодателство завишиха изискванията към работата ни през последната година. За съжаление, обаче не е предвидено допълнително финансиране във връзка с мерките, които сме задължени да предприемем, коментира прокуристът на "Ученическо и столово хранене" ЕАД Петър Кадънков. Наскоро дружеството трябвало да закупи рафтове за 10 000 лв. Съобразно новите стандарти по тях не трябва да има дървени елементи.

В отговор на завишените хигиенно-санитарни изисквания стените на помещенията трябва да са съвсем гладки. Недопустимо е да има начупени фаянсови плочки или теракот, тъй като в пукнатините могат да се задържат микроби. Специални изисквания вече има дори към "къщичките" за мишки, с които сме длъжни да снабдим помещенията. Целта е мишата отрова да бъде напълно изолирана, поясни Кадънков. Той изтъкна, че училищните столове са изключително амортизирани, а помещенията масово се разполагат в приземните етажи на сградите, където влагата е доста голяма. Заради този проблем разходите ни за ремонти растат непрекъснато, допълни прокуристът на УСХ.

Междувременно дружеството от доста време работи при неясни перспективи за съществуването си. Причината е, че от години се говори за трансформацията му в общинско предприятие, но и досега тя не е станала факт.

Обядът излиза до 21 лв. на седмица

Стандартът за ученическото хранене е еднакво висок, но в условията на делегираните училищни бюджети ценовият подход се оказва доста различен. Ако за някои варненски ученици обядът е безплатен, за други той излиза доста солено. Това потвърди проверка във връзка с храненето в трите училища, където школските столове в момента са затворени.

СОУ "Любен Каравелов" например поема за своя сметка обяда на своите 140 възпитаници на целодневно обучение. Така от бюджета на училището се покриват дължимите по 2 лв. на дете за основно ястие и 2 филии хляб. Обядът на учениците излиза напълно безплатно за семействата им. Този подход гарантира поне едно пълноценно хранене на ден за децата в неравностойно положение, които ходят на училище, признават от ръководството на СОУ "Любен Каравелов".

По-различна е ситуацията в СОУ "Найден Геров", където меню с 3 ястия излизало по 14 лв. на седмица за дете. По-солен се оказва обядът в ОУ "Добри Чинтулов" - по 21 лв. на седмица или по 4,20 лв. на ден за ученик.

Родители се дивят от драстичната разлика. Разбрах, че има някои частни занимални, които осигуряват добра храна на своите възпитаници чрез ресторанти и заведения за символичните 2,50 лв. дневно. За тези пари всяко дете получавало супа и основно ястие. Десерт няма, но пък купуваме на хлапетата достатъчно сладки неща, коментира майка. Според нея, освен това, училищните ръководства са лишени от правомощия да следят как се хранят децата, както по отношение на грамажа на ястията, така и по отношение на самото меню.

От "Ученическо и столово хранене" обясняват разликата в цените с финасовия принос на отделните училища в обяда на децата. Някои школа отпускат повечко средства за храненето на възпитаниците си и така се намалява размерът на сумата, която иначе би трябвало да платят родители, отчете прокуристът на УСХ Петър Кадънков. Той обаче така и не можа да каже колко точно струва на дружеството храненето на едно дете на ден. Потърсихме за коментар и директора на ОУ "Добри Чинтулов", но никой не отговори на посочения в сайта на училището телефон.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.02.2013 г.
0
 
 
Защо след като УСХ прекрати храненето на учениците от 1 до 4 клас то към 27.02.2013 г.почти всички училища във Варна се хранят от една фирма,кой и защо лобира за нея и защо не се допускат други фирми отговарящи на всички условия да доставят храна?И това ако не е МАФИЯ здраве му кажи!Очаквам отговор от компетентните органи на града.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: