Заведенията ли замърсяват морето край Варна?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
08:46 / 22.08.2023
3969
Абсурдно е да се твърди, че заведенията замърсяват морето, каза за Радио Варна Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България. Той уточни, че Българската асоциация на заведенията не участва в процеса по издаване на разрешителни:

"Всяко заведение трябва да отговаря на определени изисквания, за да получи категоризация. Ако някой не си е свършил работата в държавните институции, това е различна тема. Няма как заведенията в района на Морска гара  - Варна, които са над 10-15 с около 4 - 5 хиляди места,  да не отговарят на изискванията и да замърсяват морето. Ако е така, значи някой не си е свършил работата. Това е абсурдно твърдение. "

Сотиров направи коментара по повод твърдението на РИОСВ - Варна, че заведенията замърсяват морето.

Днес във Варна министърът на околната среда и водите Юлиан Попов, заедно с учени от Института по океанология към БАН, ще представят резултатите от мащабно изледване на състоянието на морската вода и биоразнообразието в българската акватория на Черно море. Последните данни показват, че морската вода по Северното Черноморие отговаря на здравните изисквания, съобщиха от РЗИ-Варна.

Алиансът на туристическата индустрия и Конфедерацията на българския туристически бизнес, които са най-големите обединения в туризма, заявяват, че ще предприемат всички разрешени от закона действия срещу грозната, според тях, атака, организирана с манипулативни твърдения относно качествата на водата по Южното Черноморие. От Сдружението на заведенията в България също се присъединяват към недоволството, съобщи  заместник-председателят на организацията.  Припомняме, че според данните, изнесени от асоциация "Активни потребители“ в края на миналата седмица, в морската вода има ешерихия коли в пъти над нормата. Маринов заяви, че Сдружението не приема изнесените резултати:

"Това твърдение няка как да е вярно, защото има други институции, които са отговорни за вземането на проби от морската вода. Това са изследвания, хвърлени в пространството. Държава, която разчита на туризма с 200 хиляди заети в сектора през лятото, би следвало да има закони, които да ограничават такива твърдения, преди да бъдат 100% проверени. В Гърция или Турция е абсурдно да си помислят да излязат с такива данни. "

Виж коментарите (5)

Още по темата (1242):
01.07.2024 Може ли с куче на плажа: Варненци се хванаха за гушите
05.02.2024 Колко ще поскъпне сянката на плажа това лято?
30.11.2023 Кои туристически дестинации у нас са предпочетени от европейските туристи
23.11.2023 Гърците поставиха рекорд
21.10.2023 Лятото май няма намерение да си тръгне, плажът на Бургас се напълни
14.10.2023 Кадрите не са от Египет, а от нашето Черноморие: 14 октомври, 14:40
часа
Още новини от Новини от Варна:
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...
Има ли криза с боклука по Черноморието?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).