Здравната каса е платила 90 генетични изследвания на рискови бременни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:47 / 14.04.2011
1164
За миналата година РЗОК във Варна е платила 90 серумни скрининга на бременни с риск. По програма "Майчино здравеопазване" бременните жени над 35-годишна възраст се водят с рискова бременност. Освен нормалните изследвания, които се правят на всички кандидат-майки, за бременните в риск се полагат по здравна каса и серумни скрининги за алфафетопротеин и за бетахорионгонадотропин за оценка на риска от синдром на Даун и дефекти на невралната тръба.
Тези две изследвания по каса се правят в няколко медикодиагностични лаборатории във Варна, които имат договор със здравната каса за изследванията с код 10.14 и 10.15. Серумният скрининг е задължителен за бременните в риск и се прави между 15 и 19-та гестационна седмица на бременността. За кандидат-майки на възраст 35 и повече години по каса се заплащат и две допълнителни ехографии по време на бременността, както и консултативен съвместен преглед на акушер-гинеколог и генетик.

За 2010 год. здравната каса е заплатила 54 серумни скрининга за алфафетопротеин и 36 серумни скрининга за бетахорионгонадотропин за оценка на риска за синдром на Даун и на невралната тръба.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).